10 αξιόπιστα αυτοκίνητα σε χαμηλές τιμές

Κάθε αυτοκίνητο πριν βγει στην παραγωγή έχει περάσει από πολλές και απαιτητικές δοκιμασίες, τόσο σε εργαστήρια όσο και στους δρόμους σε ακραίες καιρικές συνθήκες, προκειμένου να διαπιστώσουν οι τεχνικοί ότι όλα δουλεύουν σωστά. Με το πέρασμα του χρόνου γίνονται κάποιες αναβαθμίσεις, αφού μπορεί να εμφανιστούν «παιδικές ασθένειες». Άλλωστε υπάρχει η κάλυψη της εγγύησης, ενώ γίνονται και ανακλήσεις όπου ο κατασκευαστής αναλαμβάνει το κόστος.

Μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση του αυτοκινήτου από τη στιγμή που φεύγει από την έκθεση, έχει ο οδηγός του. Αν το χειρίζεται άτσαλα και δεν τηρεί την προγραμματισμένη συντήρηση, τότε αργά ή γρήγορα θα βγάλει προβλήματα, όσο και καλοφτιαγμένο να είναι. Οπότε η συντήρηση είναι πολύ σημαντική για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες εμφάνισης ζημιάς. Παρόλα αυτά κάποια μοντέλα είναι από κατασκευής τους πιο ανθεκτικά και δεν ταλαιπωρούν τους κατόχους τους με απρόσμενες επισκέψεις στα συνεργεία.

Στην περίπτωση της αγοράς μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, η αξιοπιστία του μοντέλου και της μάρκας γενικότερα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τους αγοραστές. Ωστόσο εδώ χρειάζεται εξονυχιστικός έλεγχος για τυχόν «γκρίζα» σημεία, όπως γυρισμένα χιλιόμετρα, τρακάρισμα, βλάβη στα μηχανικά μέρη κ.λπ. Μπορεί για παράδειγμα ένα μοντέλο να έχει υψηλή παράδοση στην αξιοπιστία, αλλά να είναι τόσο κακομεταχειρισμένο που να βγάλει τα μύρια προβλήματα.

Μια εικόνα σχετικά με το ποια μοντέλα βγάζουν λιγότερα προβλήματα, παρέχουν οι έρευνες αξιοπιστίας. Μία από αυτές προέρχεται από το βρετανικό site Reliability Index μέσω της βάσης δεδομένων από χιλιάδες αυτοκίνητα που προκύπτει από την εταιρεία επέκτασης εγγύησης Warranty Direct. Για να γίνει η αξιολόγηση τα αυτοκίνητα χωρίζονται σε κατηγορίες και εξετάζονται πολλοί τομείς, όπως είναι ο κινητήρας, η μετάδοση, οι αναρτήσεις, τα φρένα, τα ηλεκτρικά συστήματα κ.λπ. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και το κόστος της επισκευής. Παρακάτω παραθέτουμε τα 10 πιο αξιόπιστα αυτοκίνητα, τα οποία μπορεί να βρει κανείς σε χαμηλές τιμές στην αγορά των μεταχειρισμένων.

Θέση Μάρκα/μοντέλο
1ο Toyota iQ
2ο Mitsubishi Lancer
3ο Opel Agila
4ο Hyundai Getz
5ο Honda Jazz
6ο Hyundai i10
7ο Nissan Almera
8ο Hyundai i20
9ο Citroen C1
10ο Suzuki Alto

Get it on Google Play Download on the App Store