Θα σπάσει ταμεία το νέο κινεζικό EV των 6.900 ευρώ

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συνεχώς πληθαίνουν από κάθε κατηγορία, από τα πολύ μικρά πόλης, έως πανάκριβα πολυτελείας. Ειδικά στην Κίνα κάθε λίγο και λιγάκι παρουσιάζονται νέα μοντέλα που προέρχονται από εταιρείες, οι οποίες δεν είναι γνωστές στην Ευρώπη -και όχι μόνο. Ένα ολοκαίνουριο και πολλά υποσχόμενο EV, είναι το εικονιζόμενο μίνι αμάξι Kaiyi Shiyue.

Προφανώς η μάρκα Kaiyi Auto δεν σας θυμίζει κάτι, όμως πρόκειται για θυγατρική της γνωστής Chery (παράγει και τα Jaguar – Land Rover που πωλούνται στην Κίνα). Όσο για το νέο αυτό μικρό αστικό ηλεκτρικό όχημα, αποτελεί την αιχμή του δόρατος μιας νέας γενιάς προσιτών EVs. Όπως φαίνεται έχει όλα τα εφόδια για να γίνει γρήγορα ανάρπαστο, ενώ άμεσος αντίπαλός του είναι το πολύ δημοφιλές στην Κίνα μίνι ηλεκτρικό Wuling EV.

To Kaiyi Shiyue είναι πολύ χαριτωμένο εξωτερικά και μοιάζει σαν το νέο smart #1 σε σμίκρυνση. Έχει μήκος 3.360 χλστ., πλάτος 1.700 χλστ., ύψος 1.605 χλστ. και μεταξόνιο 2.160 χλστ. Βασίζεται σε μια νέα πλατφόρμα, η οποία θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον σε μεγαλύτερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Kaiyi. Ο ηλεκτροκινητήρας βρίσκεται μπροστά, ενώ οι αναρτήσεις αποτελούνται από γόνατα ΜακΦέρσον μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, όπως στα περισσότερα μικρά και μικρομεσαία αμάξια.

Απλό και σύγχρονο εμφανίζεται σχεδιαστικά και το εσωτερικό του Kaiyi Shiyue. Λίγα και απαραίτητα φυσικά χειριστήρια για τον κλιματισμό, μια μεγάλη κεντρική οθόνη αφής 10,25 ιντσών και μια μικρότερη 6,7 ιντσών για τον πίνακα οργάνων αποτελούν τα βασικά του στοιχεία. Παρότι κόμπακτ, έχει θέσεις για τέσσερις επιβάτες και ένα μικρό πορτ μπαγκάζ 130 λίτρων. Στο βασικό του εξοπλισμό ανήκουν τα πολύ απαραίτητα, όπως είναι ABS, 2 αερόσακοι και air condition.

Η βασική του έκδοση τροφοδοτείται με ηλεκτροκινητήρα ισχύος 48 ίππων και 87 Nm ροπής. Αντλεί ενέργεια από μια μικρής χωρητικότητας μπαταρία 17,69 kWh, με την αυτονομία να φτάνει τα 201 χιλιόμετρα. Το πιο ισχυρό μοντέλο διαθέτει ηλεκτρικό μοτέρ απόδοσης 54 ίππων και 110 Νm ροπής, συνδυασμένο με μπαταρία 28,08 kWh για αυτονομία 301 χιλιομέτρων. Το βάρος του οχήματος κυμαίνεται από 950 έως 1.040 κιλά και η μέγιστη ταχύτητα περιορίζεται στα 100 χλμ./ώρα. Όσον αφορά τις τιμές του Kaiyi Shiyue, η βασική έκδοση κοστίζει στην Κίνα από 53.900 γουάν (6.941 ευρώ) και η ισχυρότερη από 69.900 γουάν (8.995 ευρώ).

Get it on Google Play Download on the App Store