Νέο σήμα και ταυτότητα για τη Skoda

Η Skoda αλλάζει σελίδα και λανσάρει νέο σήμα, στη μεγαλύτερη αλλαγή που αφορά την ταυτότητα της εδώ και 30 χρόνια. Μια ταυτότητα που είδαμε να κάνει πρεμιέρα στο πρωτότυπο Vision 7S, το οποίο με τη σειρά του προοιωνίζει τόσο ένα ηλεκτρικό crossover μεγαλύτερο από το Enyaq, όσο και το επόμενο Kodiaq.

Πηγή για τη μεγάλη αυτή αλλαγή είναι το πρόγραμμα Strategy 2030, που επικεντρώνεται στον εξηλεκτρισμό και την ψηφιακότητα. Το νέο σήμα και η αναθεωρημένη σχεδιαστική ταυτότητα αποτυπώνουν τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, με απλούστερη δισδιάστατη απεικόνιση για το logo και ολόγραφη αναφορά του ονόματος της εταιρίας. Το ιστορικό έμβλημα με το φτερωτό βέλος αποχωρεί από τη μάσκα των Skoda, δίνοντας τη θέση του στα πέντε γράμματα που αντιστοιχούν στη λέξη «Skoda». Το «S» υιοθετεί ένα μοτίβο που μπορεί να θυμίζει γάντζο, αλλά στην ουσία ενσωματώνει το πάλαι ποτέ βέλος των Τσέχων. Το κενό που δημιουργείται στο άνω μέρος του γράμματος και η αιχμηρή σχεδίασή του, άνετα φέρνει στο μυαλό εικόνα από βέλος – και κατ’ επέκταση, διατηρεί ζωντανή την παραδοσιακή ταυτότητα της εταιρίας, σε εκσυγχρονισμένη μορφή.

Το βέλος, βέβαια, δεν θα μπορούσε να φύγει εντελώς από τη Skoda. Απλά τώρα περνάει σε δεύτερο ρόλο, σε μονόχρωμη εκτέλεση (πράσινο) και παρουσία εφεξής μόνο σε έγγραφα και γραφικές απεικονίσεις της φίρμας (στους τίτλους video, για παράδειγμα). Μια μικρή ομάδα εργάστηκε για το νέο λογότυπο και την ταυτότητα της μάρκας. Ωστόσο, η είχε υποστήριξη από ολόκληρη την εταιρεία λαμβάνοντας συνολικά 165 προτάσεις σχεδιασμού όταν ξεκίνησε η διαδικασία. Οι προτάσεις κατέληξαν σε τρεις μόνο επιλογές, οι οποίες δοκιμάστηκαν με τη συμμετοχή 2.200 ερωτηθέντων από την Τσεχία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Νορβηγία και άλλες χώρες. Το καινούργιο σήμα αναμένεται να τοποθετηθεί στα αυτοκίνητα παραγωγής της Skoda, το 2024.

Get it on Google Play Download on the App Store