Η νταλίκα του μέλλοντος από τη Volvo (+video)

Το 2016 το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ προκάλεσε τη Volvo Trucks να σχεδιάσει μια νταλίκα, που θα εμφάνιζε 100% μεγαλύτερη αποδοτικότητα από ένα συμβατικό όχημα αντίστοιχων προδιαγραφών. Οι Σουηδοί όχι μόνο σήκωσαν το γάντι, αλλά σήμερα μπορούν να υπερηφανεύονται πως συνέτριψαν τον αρχικό τους στόχο.

Το SuperTruck 2 αποτελεί το project της Volvo για τις μεταφορές του μέλλοντος, έχοντας εξελιχθεί σε αεροδυναμική σήραγγα ολόκληρο. Όχι μόνο ο τράκτορας, δηλαδή, αλλά και το τρέιλερ! Παράλληλα χρησιμοποιούνται συνθετικά υλικά σε πολλά μέρη του αμαξώματος και της καρότσας, αλλά και τα μηχανικά εξαρτήματα. Ο άξονας μετάδοσης, για παράδειγμα, κατασκευάζεται από ανθρακονήματα και αφενός μειώνει τις τριβές, αφετέρου το βάρος. Το ίδιο ισχύει για το σασί, που αποτελείται από αλουμίνιο. Η ανάρτηση επίσης είναι ενεργή και ρυθμίζεται αυτόματα, αναλόγως ταχύτητας, φτάνοντας μέχρι τα +76 χλστ. σε χαμηλές ταχύτητες ή κακής ποιότητας οδοστρώματα. Η καμπίνα είναι μικρότερη, άρα ελαφρύτερη, ενώ διακρίνουμε σε κάθε σημείο τις επιταγές των αεροδυναμιστών. Παρατηρήστε μόνο τις «κουρτίνες» στο πλάι του τρέιλερ και των πίσω τροχών του τράκτορα.

H Volvo αναφέρει 50% λιγότερη αεροδυναμική αντίσταση, που με τη σειρά της παίζει τεράστιο ρόλο σε έναν συνολικό βαθμό αποδοτικότητας του SuperTruck 2, ανώτερο κατά 134% συγκριτικά με VNL 300 πάνω στο οποίο βασίστηκε! Τεράστια αλλαγή συνιστά και η προσθήκη ήπιου υβριδικού συστήματος 48 Volt στον κινητήρα, που επιτρέπει στους οδηγούς να τον απενεργοποιούν όταν το όχημα είναι σταματημένο, λειτουργώντας διάφορα συστήματα (κλιματισμό, ηχοσύστημα κλπ) δίχως να χρειάζεται να λειτουργεί ο ντίζελ στο ρελαντί. Οι Σουηδοί δεν αναφέρουν χαρακτηριστικά, αλλά το VNL εξοπλίζεται με τον D13 εξακύλινδρο εν σειρά των 12.8 λίτρων, σε αποδόσεις 405-500 ίππων.

«Η συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας για το πρόγραμμα SuperTruck παρέχει μια μοναδική ευκαιρία, ώστε να πιέσουμε τα όρια της τεχνολογίας και να δούμε τι είναι τεχνικά δυνατό για τις βαριές μεταφορές», δήλωσε ο Peter Voorhoeve, πρόεδρος της Volvo Trucks Βορείου Αμερικής. «Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι για τα επιτεύγματα της προηγμένης ομάδας μηχανικών μας που εργάστηκε στο SuperTruck 2. Επικεντρωθήκαμε σκόπιμα στην οδήγηση σε πραγματικές συνθήκες για δοκιμές», τόνισε ο Voorhoeve. «Τα δεδομένα δεν συγκεντρώθηκαν απλώς σε ένα εργαστήριο ή σε επίπεδους, άδειους δρόμους με βέλτιστες συνθήκες και μικρό φορτίο. Αντίθετα, το SuperTruck 2 δοκιμάστηκε σε πραγματικά σενάρια μεταφορών, σε δρόμους με κίνηση και αλλαγές υψομέτρου, φορτωμένο στο μέγιστο επιτρεπόμενο όριό του, των 29.483 κιλών».

Η Volvo δήλωσε ότι πολλά από τα αεροδυναμικά στοιχεία θα περάσουν στα φορτηγά παραγωγής της, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με το mild hybrid σύστημα.

Get it on Google Play Download on the App Store