Νέο μικρό SUV από την Toyota κόντρα στο Volvo EX30

Η τρομερή εμπορική επιτυχία του Volvo EX30 έχει σημάνει συναγερμό σε όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες, που βλέπουν το σουηδικό EV να κάνει «πάρτι» στα μικρά SUV, και μάλιστα όχι μόνο στα ηλεκτρικά. Η Toyota είναι η πρώτη που ετοιμάζεται να απαντήσει, όπως φανερώνει το πρωτότυπο Small Urban SUV που παρουσίασε στο ετήσιο Kenshiki Forum, στις Βρυξέλλες.

Το Small Urban SUV αποτελεί την πρόταση των Ιαπώνων στα EV compact crossover, συνδυάζοντας στοιχεία από τα Prius, bZ4X και Yaris Cross, σε μια σχεδιαστική γλώσσα που συνιστά εξέλιξη της σημερινής των Toyota. Στο εμπρός μέρος είναι ευδιάκριτες οι ομοιότητες με το Prius, καθώς η διαμόρφωση των φωτιστικών σωμάτων εμφανίζεται παρεμφερής. Τα LED ημέρας που περιβάλλουν τον προφυλακτήρα κλέβουν τις εντυπώσεις, ενώ στο προφίλ ξεχωρίζουν οι έντονες ακμές και οι κρυφές χειρολαβές στις πίσω πόρτες. Η διαρρύθμιση των πίσω φαναριών σε ενιαίο μοτίβο πηγαίνει την αντίστοιχη του Yaris Cross στο επόμενο επίπεδο, υιοθετώντας μικρότερα σώματα και πιο έντονη λωρίδα.

Από πλευράς διαστάσεων τώρα, το Small Urban SUV ναι μεν φτάνει στα 4.300 χλστ. μήκους, αλλά η έκδοση παραγωγής θα είναι πολύ πιο κοντά στα 4,2 μέτρα των Yaris Cross και EX30 (4.180 χλστ. το Toyota, 4.233 χλστ. το Volvo). Το πλάτος εκτείνεται σε 1.820 χλστ. και το ύψος σε 1.620 χλστ., ενώ το μεταξόνιο δεν ανακοινώνεται. Ούτε τα κινητήρια σύνολα ή οι διαθέσιμες μπαταρίες αναφέρονται, ωστόσο οι Ιάπωνες κάνουν λόγο για δυο διαφορετικές συστοιχίες και μέγιστη αυτονομία στη μεγαλύτερη, άνω των 480 χλμ. Παράλληλα θα προσφέρονται δικίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις, με περισσότερες λεπτομέρειες να αναμένονται εντός του 2024.

Πληροφορίες δεν υπάρχουν για την τιμή, αλλά από τη στιγμή που το EX30 είναι στο στόχαστρο θα πρέπει να περιμένουμε βασικό κοστολόγιο γύρω στις 35.000 ευρώ, προ επιδοτήσεων.

Get it on Google Play Download on the App Store