Το Toyota bZ Compact SUV «μυρίζει» νέο μοντέλο

Η Toyota αποκάλυψε ένα πολλά υποσχόμενο πρωτότυπο στην Έκθεση του Λος Άντζελες, που δείχνει την ένταξη ενός νέου ηλεκτρικού μοντέλου στη γκάμα της. Το bZ Compact SUV φέρεται να είναι έτοιμο, για να δώσει μεγάλες μάχες στην πολυπληθέστατη κατηγορία των B-SUVs.

Οι σχεδιαστές της ιαπωνικής εταιρίας έχουν συνδυάσει στοιχεία από το bZ3 και το bZ4X, με τα χαρακτηριστικά φανάρια – «ημισέληνο» μπροστά να ενώνονται με λωρίδα LED, τα λεπτά πίσω να εντείνουν την αίσθηση του πλάτους, οι έντονοι ώμοι και οι ανάγλυφες γραμμές του προφίλ δημιουργούν ένα εντυπωσιακό 3D μοτίβο, ενώ η κεκλιμένη γραμμή της οροφής παραπέμπει σε κουπέ. Οι «πένες» της Toyota έδωσαν τεράστια σημασία στην αεροδυναμική και τη μείωση του συντελεστή οπισθέλκουσας, όπως φανερώνουν οι πτυσσόμενες χειρολαβές των εμπρός θυρών και οι ενσωματωμένες στις κολώνες πίσω, δίχως ωστόσο να ανακοινώνεται Cd.

Στο εσωτερικό συναντάμε μια άκρως φουτουριστική προσέγγιση, με το παραλληλόγραμμο τιμόνι να έχει τον ψηφιακό πίνακα οργάνων από πάνω, αντί πίσω, και μια μεγάλη οθόνη αφής στην κορυφή του ταμπλό να συγκεντρώνει τον έλεγχο όλων των λειτουργιών. Οι διακόπτες και τα κουμπιά λάμπουν δια της απουσίας τους, με τα μόνα χειριστήρια να εντοπίζονται στο τιμόνι (για περιήγηση στο infotainment) και την κεντρική κονσόλα (για το κιβώτιο). Ο ψηφιακός βοηθός «Yui» συνδράμει στο έργο του οδηγού, ακολουθώντας τις φωνητικές εντολές του.

Κατά πάσα πιθανότητα, το bZ Compact SUV θα βρει το δρόμο για την παραγωγή κάποια στιγμή, καθώς αυτό υπαινίσσονται ξεκάθαρα τα ίδια, τα στελέχη της εταιρίας. Ο αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή του ομίλου Toyota, David Christ, δήλωσε πως «μόλις αρχίσαμε να ανακαλύπτουμε τις δυνατότητες της γκάμας Beyond Zero», συμπληρώνοντας ότι «το bZ Concept παρουσιάζει ένα άλλο πιθανό όραμα για το πολύ κοντινό μέλλον, αναφορικά με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα».

Get it on Google Play Download on the App Store