«Ροκάκι» 8 ίππων το νέο Opel Rocks-e

Η Opel παρουσίασε ένα λιλιπούτειο όχημα πόλης, το οποίο δεν χρειάζεται να έχεις δίπλωμα οδήγησης για να κάτσεις πίσω από το τιμόνι του, είναι μικρότερο από smart και ονομάζεται Rocks-e!

H περιγραφή, όπως η εμφάνιση και τα τεχνικά χαρακτηριστικά, είναι ταυτόσημα με του Citroen Ami. Το Rocks-e ουσιαστικά είναι το ίδιο αυτοκίνητο, με άλλα σήματα. Αποτελεί μια κάψουλα αστικών μετακινήσεων, με συμπαγείς εξωτερικές διαστάσεις. ξεχωριστή σχεδίαση και περιορισμένο κόστος χρήσης, αλλά και ανάλογο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το Rocks-e, όπως το Ami, διακρίνεται για το πολύ μικρό μήκος των 2,41 μέτρων (μόλις 1,39 μέτρα το πλάτος, 1,52 το ύψος) και τις ιδιαίτερες γραμμές του αμαξώματος, με τον κύκλο στροφής να περιορίζεται στα 7,2 μέτρα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως το smart fortwo «κάθεται» σε 2,7 μέτρα μήκους, 1,66 μέτρα πλάτους και 1,55 ύψους.

Η συμμετρία των πάνελ του αμαξώματος είναι ο βασικός υπαίτιος για τις μινιόν διαστάσεις. Εμπρός και πίσω μέρος έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος, όπως και τα φτερά. Για τον λόγο αυτό, δε, οι πόρτες οδηγού-συνοδηγού ανοίγουν ανάποδα μεταξύ τους (χρησιμοποιείται το ίδιο πάνελ και για τις δυο μεριές του αμαξώματος, οπότε αναγκαστικά οι μεντεσέδες σε μια εξ αυτών «κοιτάνε» μπροστά). Το ίδιο ισχύει για τους προβόλους και τα φωτιστικά σώματα. Επί της ουσίας, δηλαδή, η διθέσια καμπίνα είναι κυριολεκτικά το κέντρο της κατασκευής, με τα υπόλοιπα μέρη να την πλαισιώνουν.

Το εσωτερικό παρουσιάζεται αναλόγως μινιμαλιστικό, όπου υπάρχουν όλα κι όλα το ψηφιακό καντράν, τα χειριστήρια για τον κλιματισμό, μια θύρα USB και κάποιες θήκες (highlight αυτή κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού, που χωράει μια μικρή βαλίτσα), με πολλά από τα υλικά να είναι αφαιρούμενα και πλενόμενα. Παρότι μικρό στο μάτι, το εσωτερικό του Opel μπορεί να φιλοξενήσει δυο επιβάτες με ύψος άνω του 1,90!

Μια μπαταρία ιόντων λιθίου 5,5 kW τροφοδοτεί έναν ηλεκτροκινητήρα μόλις 8 ίππων, ικανοί να κινήσουν τα 485 κιλά του αμαξώματος (425 χωρίς τη μπαταρία) μέχρι τα 45 χλμ./ώρα και έως 75 χιλιόμετρα, με την φόρτιση σε οικιακή πρίζα να διαρκεί 3 ώρες. Οι πωλήσεις θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο, αρχικά στη Γερμανία και σε τρεις εκδόσεις (βασική, Klub και TeKno.

Να σημειωθεί πως το Rocks-e, όπως το αδελφό Ami και το ανταγωνιστικό Renault Twizy, συγκαταλέγεται στην κατηγορία των heavy quadricycles (κάτι σαν κράμα αυτοκινήτου-ATV). Κάτι που σημαίνει πως δεν χρειάζεται δίπλωμα οδήγησης για να οδηγηθεί. Στη Γαλλία, δε, όσοι έχουν συμπληρώσει το 14ο έτος ζωής μπορούν να τα οδηγούν κανονικά!

Get it on Google Play Download on the App Store