Νέα Toyota GR Yaris Ogier & Rovanpera με στόφα πρωταθλητών

Η Toyota παρουσίασε δυο νέες ειδικές και επετειακές εκδόσεις του GR Yaris, για να γιορτάσει τα δυο σερί πρωταθλήματα Οδηγών στο WRC από τους Sebastien Ogier (το 2021) και Kalle Rovanpera (το 2022).

Τα GR Yaris Kalle Rovanperä και Sébastien Ogier Edition αποκαλύφθηκαν στο Σαλόνι του Τόκιο, βασιζόμενα στο RZ High Performance και δανειζόμενα στοιχεία από το πιο σκληροπυρηνικό GRMN. Όπου «RZ High Performance» βάλτε Circuit Pack στην Ιαπωνία. Το πιο κραυγαλέο από τα δύο είναι το Kalle Rovanperä Edition. Τα ερυθρόλευκα χρώματα της Gazoo Racing ντύνουν το αμάξωμα, μαζί με εκτεταμένες ανθρακί πινελιές που δημιουργούν μια ιδιαίτερη τριχρωμία. Στο αμάξωμα επίσης  συναντάμε το μεγαλύτερο splitter και τη χαρακτηριστική αεροτομή του GRMN, με τις 18άρες γυαλιστερές μαύρες ζάντες και τις κόκκινες δαγκάνες των φρένων να προέρχονται από το RZ.

Το Yaris που αφιερώνεται στον Sebastien Ogier είναι αρκετά πιο διακριτικό, φορώντας ματ γκρι βαφή και μπλε δαγκάνες πίσω από τις μαύρες ζάντες. Εδώ απουσιάζουν το spoiler και το splitter του GRMN, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι πέρα για πέρα πειστικό – και πολύ πιο κοντά στο να περάσει αυτούσιο στην παραγωγή, καθότι αμφότερα τα ειδικά GR Yaris είναι πρωτότυπα. Όπως δηλώνουν οι Ιάπωνες πάντως, σχεδόν σίγουρα θα τα δούμε να κυκλοφορούν κανονικά μέσα στο 2023, αλλά σε περιορισμένα αντίτυπα και επιλεκτικές αγορές (με πρώτη και καλύτερη την εγχώρια).

Κάτω από το καπό δίνει πιστονιές ο 1.600άρης τρικύλινδρος τούρμπο, στις ιαπωνικές του προδιαγραφές, με έξτρα ροπή. Ως JDM, ο G16E-GTS παράγει 271 ίππους και 370 Nm (+10 άλογα και ισάριθμα Nm σε σχέση με το ευρωπαϊκό). Στα Kalle Rovanperä και Sébastien Ogier Edition, όμως, παρότι μένει απαράλλαχτος στην ιπποδύναμη, κερδίζει 20 Nm και φτάνει στα 390 Nm. Η Toyota δεν ανακοινώνει επιδόσεις, αλλά αναφέρει πως οι αγοραστές των ειδικών εκδόσεων θα απολαύσουν διάφορα προνόμια, μεταξύ των οποίων και συναντήσεις με τους δυο πρωταθλητές!

Get it on Google Play Download on the App Store