Νέα μικρομεσαία «κούρσα» Kia K3

Τα μικρομεσαία σεντάν έχουν πάψει να είναι επίκαιρα χρόνια τώρα στην Ευρώπη, με εξαίρεση το Toyota Corolla. Τετράθυρα Ford Focus και Opel Astra, όπως και το VW Jetta (το τετράπορτο Golf δηλαδή), δεν πωλούνται εδώ και καιρό, ωστόσο σε άλλες αγορές έχουν δυνατό εμπορικό ρεύμα. Η Kia είχε μεγάλη εκπροσώπηση παλιότερα, με μοντέλα όπως τα Sephia, Cerato και Rio στα μέρη μας, συνεχίζοντας την παράδοση στη Λατινική Αμερική με το νέο K3.

Η κορεατική «κούρσα» παρουσιάστηκε στο Μεξικό, όπου και προορίζεται να αποσπάσει μεγάλο μερίδιο της αγοράς, μαζί με άλλες χώρες της Νοτίου Αμερικής (Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή κλπ). Η σχεδίαση αντλεί επιρροές από το μεγαλύτερο K5, όπως φανερώνουν τα μακρόστενα φανάρια εμπρός που εκτείνονται μέχρι το μέσο του προφυλακτήρα, η επιθετική διαμόρφωση αυτού και η μάσκα tiger nose, από την οποία πάντως απουσιάζουν παντελώς τα χρωμιωμένα στοιχεία. Η φιλοσοφία «Opposites United» εφαρμόζεται σε μια τύπου fastback σιλουέτα, που ξεπερνάει τα 4,5 μέτρα σε μήκος (4.545 χλστ., 1.765 χλστ. πλάτος, 1.475 χλστ. ύψος, 2.670 χλστ. μεταξόνιο) και κολακεύεται από τις ζάντες των 17 ιντσών της έκδοσης GT-Line, ενώ δεν λείπουν τα πλαστικά προστατευτικά σε φτερά, πόρτες και πίσω προφυλακτήρα. Από εκεί δεν έχουμε πλήρη εικόνα, αλλά φαίνεται ότι το μοτίβο παραπέμπει σε crossover σεντάν, στο στυλ του Citroen C4 X.

Στο εσωτερικό συναντάμε εξίσου σύγχρονη εικόνα, με το διάκτινο τιμόνι να θυμίζει εκείνο του EV6 και την ενιαία διάταξη ψηφιακού καντράν-οθόνης infotainment (πάντα στην κορυφαία έκδοση GT-Line) να κυριαρχεί, σε δίδυμο 10,25 ιντσών. Android Auto και Apple CarPlay είναι στάνταρ, ενώ υπάρχει μέχρι ambient φωτισμός 64 διαφορετικών χρωμάτων. Μεγάλος πρωταγωνιστής φυσικά δεν είναι άλλος από τους χώρους, όπου το πορτμπαγκάζ δεσπόζει με τα 544 λίτρα του.

Αρχικά δυο ατμοσφαιρικοί κινητήρες αναλαμβάνουν την κίνηση του K3, με ισάριθμες επιλογές στα κιβώτια. Ο βασικός είναι ένας 1.6 λίτρων και 122 ίππων, συνεργαζόμενος με 6άρι χειροκίνητο ή αυτόματο ισάριθμων σχέσεων. Αυτός του GT-Line είναι 2.0λιτρος και παράγει 150 άλογα, σε συνδυασμό αποκλειστικά με 6τάχυτη αυτόματη μετάδοση. Η Kia αναφέρει πως μελλοντικά θα προστεθεί ένας 1.400άρης τούρμπο.

Get it on Google Play Download on the App Store