Νέα αστεράτη Mercedes-Benz Concept CLA Class

Το νέο αστέρι της Mercedes-Benz που θα λάμψει στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Μονάχου, η Concept CLA Class αποτελεί τον προάγγελο της νέας σχεδίασης, τεχνολογιών και πλατφόρμας που θα υιοθετηθούν από τη γερμανική φίρμα. Σχεδιασμένη στην επερχόμενη πλατφόρμα Mercedes‑Benz Modular Architecture (MMA), παρουσιάζει άκρως θελκτικό και δυναμικό σχεδιασμό εξωτερικά, με ένα πλήρως ψηφιακό εσωτερικό.

Η Concept CLA Class αποτελεί παράλληλα τον προάγγελο μιας νέας πλήρως ηλεκτρικής κατηγορίας οχημάτων που θα αποτελέσει τη βάση της γκάμας. Θα περιλαμβάνει συνολικά τέσσερα νέα μοντέλα – ένα τετράθυρο κουπέ, ένα shooting brake και δύο SUV. Προφανώς πρόκειται για τις μελλοντικές CLA, CLA Shooting Brake, GLA και GLB, όμως δεν γίνεται λόγος για χάτσμπακ, όπως είναι η A-Class. Παράλληλα το σύστημα ηλεκτρικής κίνησης επόμενης γενιάς στοχεύει σε αυτονομία άνω των 750 χιλιομέτρων, τα οποία θα είναι συγκρίσιμα με των συμβατικών θερμικών κινητήρων. Για την κατανάλωση στόχος είναι οι 12 kWh/100 χλμ., ενώ με το σύστημα ηλεκτροκίνησης 800 V μόλις 15 λεπτά φόρτισης σε 250 kW DC θα εξασφαλίζουν 400 χιλιόμετρα.

Το καινοτόμο σύστημα μπαταριών που βρίσκεται υπό ανάπτυξη για την πλατφόρμα MMA βασίζεται σε μια αρθρωτή αρχιτεκτονική, σύμφωνα με την οποία οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν από δύο διαφορετικές χημείες συστοιχιών. Τη βασική με χρήση φωσφορικού λιθίου – σιδήρου και την πιο αποδοτική με χρήση φωσφορικού λιθίου – σιδήρου. Ο ηλεκτροκινητήρας των 238 ίππων και τα περιφερειακά συστήματα εξελίχθηκαν από τη Mercedes-Benz. Η πρωτότυπη CLA είναι πισωκίνητη με δύο ταχύτητες, όμως με βάση την νέα αυτή πλατφόρμα θα υπάρξουν και τετρακίνητες εκδόσεις προφανώς με δύο ηλεκτρικά μοτέρ.

Το νέο λειτουργικό σύστημα «MB.OS» αποτελεί τη βάση για μια απαράμιλλη διεπαφή χρήστη και εμπειρία χρήστη (UI/UX) μέσω της Superscreen MBUX που προέρχεται από την πρωτοποριακή οθόνη του VISION EQXX και ενσωματώνει προηγμένα γραφικά σε πραγματικό χρόνο. Η Concept CLA Class χρησιμοποιεί βιώσιμα υλικά στο εσωτερικό της, όπως επενδύσεις από χαρτί, από χάλυβα και αλουμίνιο με μειωμένες εκπομπές CO2 στην παραγωγή τους και επενδύσεις δέρματος με βιώσιμη επεξεργασία.

Get it on Google Play Download on the App Store