Το ισχυρότερο ατμοσφαιρικό παραγωγής της Ιστορίας!

Ακόμα και το άκουσμα του προσδιορισμού «ατμοσφαιρικό» φαντάζει οξύμωρο στα αυτοκίνητα, σε μια εποχή που τα τούρμπο κυριαρχούν μέχρι και στα μοντέλα πόλης. Η Aston Martin είναι από τους τελευταίους ρομαντικούς, παρόλο που αναγκαστικά μπήκε στη δίνη των στροβίλων -μέσω του 4.0 V8 twinturbo της Mercedes- για να μην έχει πρόβλημα με τις εταιρικές εκπομπές ρύπων. Όμως, «το αίμα νερό δεν γίνεται». Για αυτό και οι Άγγλοι παρουσιάζουν το ισχυρότερο ατμοσφαιρικό στην Ιστορία!

Η Victor, όπως ονομάζεται ο νέος κάτοχος του ρεκόρ, τρομάζει και μόνο στην όψη. Βασίζεται τόσο σε μία από τις 77 One-77, όσο και σε μία εκ των 24 Vulcan, αποτίoντας φόρο τιμής στη Vantage των δεκαετιών του 70 και 80 (1977-1989 στην παραγωγή), που είδαμε στο φιλμ «Ο κατάσκοπος που με αγάπησε», με τον Τίμοθι Ντάλτον στο ρόλο του Τζέιμς Μποντ

Διαβάστε επίσης: Πώς κατασκευάζεται η Aston Martin Vantage (+video)

Η εμφάνιση παραπέμπει στο κλασικό κουπέ, με το φούσκωμα στο καπό και τα στρογγυλά φωτιστικά σώματα εμπρός να κυριαρχούν, ενώ πίσω τα μικρά οριζόντια LED και το ανασήκωμα της ουράς μας ταξιδεύει στις αρχές των 80’s και τα  «οπίσθια» της V8 Vantage

To αμάξωμα είναι βαμμένο στο παραδοσιακό Pentland Green χρώμα και αποτελείται από ανθρακονήματα. Οι αεροδυναμικές επιταγές καλύπτονται με το splitter εμπρός, τα side ports -παρμένα κατευθείαν από την Vulcan- και τον διαχύτη πίσω, που προσφέρουν 842 Nm κάθετης δύναμης στα 160 χλμ./ώρα. Συγκριτικά, η αγωνιστική Vantage GT4 παράγει μόλις 542 Nm downforce στην ίδια ταχύτητα.

Μια αεροδυναμική απόδοση που είναι απαραίτητη, προκειμένου να μην μετατραπεί σε «αεροπλάνο» η Victor, καθότι κάτω από το καπό φωλιάζει ο πιο δυνατός ατμοσφαιρικός κινητήρας που έχει μπει σε αυτοκίνητο δρόμου. Ο V12 των 7.3 λίτρων της One-77 πέρασε μια βόλτα από τις εγκαταστάσεις της Cosworth -που ούτως ή άλλως τον έχει εξελίξει- και ανέβασε την απόδοσή του κατά 87 ίππους και 71 Nm. Πόσο μας κάνουν σύνολο; 847 άλογα και 821 Nm ροπής! Τα νούμερα αυτά είναι μεγαλύτερα ακόμα και από της Vulcan (7.0 V12, 831 ίπποι και 780 Nm), καθιστώντας την Victor και ως την ισχυρότερη ατμοσφαιρική Aston Martin της Ιστορίας, τουλάχιστον μέχρι να παρουσιαστεί επίσημα η  Valkyrie των 1.176 ίππων (1.014 άλογα στις 10.500 σ.α.λ. θα αποδίδει ο ατμοσφαιρικός 6.5 V12, επίσης της Cosworth, συν το KERS των 162 ίππων).

Δείτε ακόμα: Πήγε την Aston Martin συνεργείο και «έκλαψε»

Σε αντίθεση με τις Vulcan (6άρι σειριακό) και One-77 (6άρι ημιαυτόματο), στην Victor η κίνηση φτάνει στους πίσω τροχούς μέσω ενός παραδοσιακού 6τάχυτου χειροκίνητου κιβωτίου. Κάτι που χαρίζει στο βρετανικό hypercar άλλη μια πρωτιά: αυτή του ισχυρότερου χειροκίνητο ατμοσφαιρικού παραγωγής! Επιδόσεις δεν ανακοινώνονται, όμως η One-77 των 760 ίππων ήθελε 3,5 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα και έφτανε μέχρι τα 350 χλμ./ώρα τελικής. Οπότε, λογικά, η Victor θα είναι αρκετά ταχύτερη.

Στο εσωτερικό, πέρα από τον χορταστικό λεβιέ, τις εντυπώσεις κερδίζουν οι δυο οθόνες και φυσικά το κομμένο τιμόνι, που συνδέεται νοητά με τα αγωνιστικά πρωτότυπα. Εξυπακούεται ότι δέρμα και ανθρακόνημα υπάρχουν παντού.

Διαβάστε επίσης: Πόσο κάνει το ισχυρότερο SUV όλων των εποχών;

Μία και μοναδική Victor θα κατασκευαστεί, με την τιμή να ορίζεται στα 2,3 εκατομμύρια ευρώ.

Get it on Google Play Download on the App Store