Ο «καυτός» εξοπλισμός του Hyundai i20 N Performance

Η Hyundai λανσάρισε στην Ελλάδα όλη τη νέα καυτή σειρά «N», με τα i20 N, i30 N και Kona N, τα οποία είχαμε την ευκαιρία να τα δούμε από κοντά και να τα οδηγήσουμε στο Αυτοκινητοδρόμιο των Μεγάρων. Περισσότερο αγοραστικό ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσει το μικρό hot hatch, χάρη στα έντονα δυναμικά του χαρακτηριστικά και σε συνδυασμό με τις πιο προσιτές τιμές. Αυτές ξεκινούν από τις 24.990 ευρώ, ενώ η έκδοση Performance Pack είναι ακριβότερη κατά 1.500 ευρώ και κοστίζει από 26.490 ευρώ. Ποιες είναι όμως οι διαφορές μεταξύ των δύο αυτοκινήτων; Ας τις δούμε παρακάτω αναλυτικά.

Το i20 N των 24.990 ευρώ είναι φουλ εξοπλισμένο και περιλαμβάνει τα εξής: 6 αερόσακους, συστήματα αυτόνομης πέδησης, προειδοποίησης εκτροπής λωρίδας, υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας και αυτόματης ρύθμισης υψηλής σκάλας φώτων, όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες, ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,25 ιντσών, οθόνη αφής 8 ιντσών, φώτα LED εμπρός και πίσω, προβολείς ομίχλης εμπρός, ηλεκτρικά αναδιπλούμενους καθρέπτες, ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών με ελαστικά 215/40 κ.λπ.

Σημεία αναφοράς αποτελούν ακόμα το N Grin Control System με τα προφίλ οδήγησης Eco, Normal, Sport, N και N custom, η Μεταβλητή βαλβίδα ελέγχου ήχου εξάτμισης, η ρύθμιση φρεναρίσματος με το αριστερό πόδι, το Rev Matching και το Launch Control. Τον σπορ χαρακτήρα του ενισχύουν περεταίρω τα μεταλλικά πεντάλ, τα ημιδερμάτινα σπορ καθίσματα με το σταθερό προσκέφαλο, ο επιλογέας των ταχυτήτων με δέρμα και αλουμίνιο και τα μπλε N χαρακτηριστικά σε τιμόνι, λεβιέ ταχυτήτων, χειρόφρενο, καθίσματα, αεραγωγούς και πλήκτρα κλιματισμού.

Την όλη επιθετική εξωτερική εμφάνιση ενισχύουν ο εμπρός προφυλακτήρας με μεγαλύτερη εισαγωγή αέρα, η ευμεγέθης μάσκα με το λογότυπο Ν εμπνευσμένο από την καρό σημαία των αγώνων και οι λεπτομέρειες σε χρώμα Tomato Red στα αεροδυναμικά βοηθήματα. Στο πίσω μέρος, ξεχωρίζει το διακριτικό σπόιλερ οροφής και ο προφυλακτήρας με ενσωματωμένο διαχύτη και τριγωνικό πίσω φως ομίχλης.

Το ολοκαίνουριο i20 N έρχεται σε επτά χρώματα αμαξώματος, όπως το ειδικό των N Performance Blue, που είναι αποκλειστικό για τα μοντέλα Hyundai N, και μια προαιρετική οροφή Phantom Black για τη δημιουργία διχρωμίας.

Μαζί με όλα τα παραπάνω, το i20 N Performance περιλαμβάνει έξυπνο κλειδί, πλήκτρο εκκίνησης start, αισθητήρα βροχής, αυτόματο κλιματισμό ενισχυμένο δάπεδο χώρου αποσκευών και το βασικότερο, το μηχανικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης N Corner Carving Differential. Αυτό από μόνο του αποτελεί βασικό λόγο αγοράς της πιο ακριβής έκδοσης, μιας και δουλεύει καταπληκτικά, τραβώντας το εμπρός μέρος του αυτοκινήτου στο εσωτερικό της στροφής, ακόμα και με τέρμα γκάζι.

Σε κάθε περίπτωση την κίνηση του i20 N αναλαμβάνει ο 1.6 Τ-GDI Flat Power με CVVS (Continuously Variable Valve System), με απόδοση 204 ίππους στις 5.500 – 6.000 σ.α.λ. και ροπή 275 Nm (304 Nm με overboost) από τις 1.750 σ.α.λ.! Το «καυτό» μικρό Hyundai επιταχύνει στο 0-100 χλμ./ώρα σε 6,2 δλ. και φτάνει τα 230 χλμ./ώρα μέγιστης ταχύτητας.

Get it on Google Play Download on the App Store