CUPRA Born: Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό της μάρκας!

Η CUPRA μας παρουσίασε το αμιγώς ηλεκτρικό της, το Born το οποίο έρχεται για να κοντράρει στα ίσια το αδελφό μοντέλο VW ID.3!

Το Born, που μας είχε συστηθεί το 2020 ως el-Born Concept, είναι το πρώτο 100% ηλεκτρικό όχημα από την CUPRA! Προσφέρει ξεχωριστή σχεδίαση και πολύ καλή ηλεκτρική απόδοση, οδηγώντας την επέκταση της μάρκας σε νέες αγορές και ξεκινώντας ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο. Με αφορμή την παγκόσμια παρουσίαση του Born έκανε δηλώσεις κι o διευθύνων σύμβουλος της CUPRA Wayne Griffiths, που ανέφερε: «Το CUPRA Born ενσωματώνει όλα τα γονίδια της μάρκας CUPRA, έχοντας μεταφέρει την αρχική ιδέα στο επόμενο επίπεδο, δημιουργώντας ένα νέο σπορ και δυναμικό αυτοκίνητο, όντας παράλληλα και τεχνολογικά προηγμένο. Το CUPRA Born είναι η ζωντανή απόδειξη ότι οι τονισμένες επιδόσεις κι η ηλεκτροκίνηση είναι ένας υπέροχος συνδυασμός».

Ξεκινώντας με τα της εξωτερικής εμφάνισης, εύκολα διαπιστώνει κανείς τα κοινά στοιχεία με άλλα μοντέλα της μάρκας, όπως τα στενά και αιχμηρά φωτιστικά σώματα και τη μπάρα LED στο πίσω μέρος που εκτείνεται σε όλο το πλάτος του αυτοκινήτου. Όμως, υπάρχουν και σχεδιαστικές πρωτοτυπίες όπως η «κλειστή» εμπρός εισαγωγή αέρα και η κεκλιμένη οροφή που μοιάζει να αιωρείται χάρη στην μαύρη απόχρωση της πίσω κολόνας. Ο σπορ χαρακτήρας του Born ενισχύεται από τις στάνταρ ζάντες των 18 ιντσών, οι οποίες στην κορυφαία έκδοση μπορεί να φτάσουν και τις 20 ίντσες!

Το εσωτερικό σχεδιάστηκε για να ενσωματώσει τη φιλοσοφία ποιότητας και επιδόσεων CUPRA, έχοντας βέβαια αρκετά κοινά στοιχεία με το αδελφό VW ID.3. Εντυπωσιακές είναι οι τύπου χαλκού λεπτομέρειες, αλλά και το νέο τιμόνι με τα Drive Profile Selection και τα CUPRA mode buttons. Εκτός από την προσοχή στη λεπτομέρεια και το πάθος για ποιότητα, η CUPRA έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα του Born χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα υλικά στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Στο ανώτερο σημείο του ταμπλό ξεχωρίζει η 12ίντση οθόνη του infotainment (ανήκει στο βασικό εξοπλισμό) μέσω της οποίας ελέγχονται οι περισσότεροι παράμετροι του αυτοκινήτου. Ο οδηγός λαμβάνει την απαραίτητη πληροφόρηση από το ψηφιακό πίνακα οργάνων, ενώ εντυπωσιάζει κι η τεχνολογία Head-up Display με επαυξημένη πραγματικότητα.

Όπως και το VW ID.3, έτσι και το CUPRA Born κινείται από έναν ηλεκτροκινητήρα που είναι τοποθετημένος στον πίσω άξονα. Όμως υπάρχουν τρεις διαφορετικές αποδόσεις με τρεις διαφορετικές χωρητικότητες μπαταριών. Στην βάση της γκάμας τοποθετείται η έκδοση με την μπαταρία των 45 kWh με ισχύ 150 ίππων και 310 Nm ροπής, που κάνει το 0-100 χλμ./ώρα σε 8,9 δλ.! Η αυτονομία αγγίζει τα 340 χλμ. Αμέσως μετά υπάρχει η ισχυρότερη έκδοση των 204 ίππων με μπαταρία 58 kW και αυτονομία 420 χλμ. Σε αυτή την περίπτωση τα 100 χλμ./ώρα θα έρθουν στο ψηφιακό πίνακα οργάνων σε 7,3 δλ. Με την ίδια μπαταρία, αλλά στην έκδοση e-boost (ένα κουμπί στο τιμόνι απελευθερώνει επιπλέον ισχύ) η δύναμη του ηλεκτροκινητήρα αγγίζει πλέον τους 231 ίππους με 0-100 χλμ./ώρα σε 6,6 δλ. και ίδια αυτονομία! Για περισσότερα χιλιόμετρα υπάρχει διαθέσιμη μπαταρία 77 kWh, που φτάνει τα 540 χλμ. με μια φόρτιση, αλλά λόγω του επιπλέον βάρους οι 231 ίπποι οδηγούν το Born στα 100 χλμ./ώρα σε 7 δλ.!

Χάρη στην τεχνολογία γρήγορης φόρτισης 125 kW, το CUPRA Born θα μπορεί να λάβει την απαιτούμενη ενέργεια για τουλάχιστον 100 χιλιόμετρα, σε μόνο 7 λεπτά, ενώ μπορεί να φτάσει το 80% της χωρητικότητας της μπαταρίας του από 5 στο 80% σε 35 λεπτά.

Get it on Google Play Download on the App Store