Τίτλοι τέλους για ένα δημοφιλές αυτοκίνητο

 

Τα νέα πρότυπα εκπομπών ρύπων Euro 7 και κατά επέκταση ο εξηλεκτρισμός των αυτοκινήτων και η αμιγώς ηλεκτροκίνηση, θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα ειδικά στις μεγαλουπόλεις. Όμως από την άλλη πλευρά δημιουργείται ένα μεγάλο πρόβλημα με πολλά ερωτηματικά. Το υψηλότερο κόστος παραγωγής των αυτοκινήτων και κατά συνέπεια οι πολύ αυξημένες τιμές τους προς τον τελικό αποδέκτη, τον καταναλωτή.

Ήδη εταιρείες ανακοινώνουν ότι θα σταματήσουν τη διάθεση μικρών αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες, όπως είναι για παράδειγμα το Ford Fiesta, ενώ υπάρχουν φήμες και για το VW Polo. Σειρά έχει ένα ακόμα μοντέλο με μακρόχρονη ιστορία, το οποίο εντός των ημερών θα σταματήσει να παράγεται για την Ευρώπη. Αυτό είναι το Nissan Micra (ήδη έχει αφαιρεθεί από το ελληνικό site της Nissan) με τα σχεδόν 40 χρόνια παρουσίας στην Ευρώπη, από όταν λανσαρίστηκε τον Ιούνιο του 1983 η πρώτη γενιά του.

Το 1992 έκανε την εμφάνισή της η δεύτερη γενιά με το στρογγυλεμένο αμάξωμα, σχεδιαστική φιλοσοφία που ακολούθησαν η 3η γενιά το 2002 και η 4η το 2010. Η τελευταία συνεχίζει μέχρι σήμερα να παράγεται και να διατίθεται σε διάφορες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη και το Μεξικό. Το 5ης γενιάς Micra έκανε ντεμπούτο τον Οκτώβριο του 2016 στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού και εξελίχθηκε ειδικά για τις αγορές της Ευρώπης. Ήταν ριζικά αλλαγμένο και βελτιωμένο σε κάθε τομέα, αλλά και αρκετά ακριβότερο από τον προκάτοχό του. Αρχικά προσφέρονταν με μία ευρεία γκάμα κινητήρων βενζίνης (1.0 73 hp, 0.9T 90 hp) και πετρελαίου (1.5 dCi 90 PS), όμως μετέπειτα είχε μόνο ένα μοτέρ, το 1.000άρι turbo, αρχικά με 100 και 117 ίππους και μετέπειτα με 92 ίππους.

Με τη διακοπή του Micra, τα σκήπτρα του πιο προσιτού Nissan αναλαμβάνει το Juke, το οποίο κοστίζει από 22.400 ευρώ. Επίσης, διατίθεται πλέον και με Full Hybrid σύνολο, ενώ στην κορυφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκεται το νέο Qashqai. Νέες προσθήκες αφορούν το ολοκαίνουργιο X-Trail, καθώς και το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό Crossover, το Ariya.

Get it on Google Play Download on the App Store