Τίμιο και γερό μεταχειρισμένο με 4.000 ευρώ

Τα αυτοκίνητα από δεύτερο χέρι (ή και τρίτο) αποτελούν μονόδρομο για όσους θέλουν με πολύ λιγότερα λεφτά από ένα καινούργιο, να εξυπηρετήσουν τις όποιες ανάγκες τους. Βέβαια χρειάζεται καλό ψάξιμο, αφού πέρα από την επιλογή του μοντέλου θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες στο να κρύβει ένα τρακάρισμα ή μια βλάβη.

Με πολύ λίγα χρήματα τις τάξεως των περίπου 4.000 ευρώ (+/- 1.000 ευρώ), διατίθεται ένα μικρό αυτοκίνητο, το οποίο έχει πολύ καλό όνομα στην αξιοπιστία, ενώ σε παλαιότερη έρευνα είχε τοποθετηθεί στις πρώτες θέσεις. Πρόκειται για το δημοφιλές Hyundai Getz που παρουσιάστηκε το 2002, ανανεώθηκε το 2005 και αντικαταστάθηκε το 2008 από το πρώτης γενιάς Hyundai i20.

Ανανεωμένα Hyundai Getz πωλούνται αρκετά, με τους κινητήρες βενζίνης του 1.1 λτ. και 1.4 λτ. Το βασικό 4κύλινδρο 12βάλβιδο 1.100άρι με τους 66 ίππους και τα 99 Nm ροπής επαρκεί για τις μετακινήσεις στην πόλη (0-100 χλμ./ώρα σε 15,6 δλ.). Έχει την απαραίτητη ζωντάνια στους αστικούς ρυθμούς αλλά από τις μεσαίες κυρίως στροφές και άνω η απόδοσή του είναι μέτρια. Όσοι θέλουν περισσότερη δύναμη και «νεύρο», τότε θα ικανοποιηθούν πλήρως από το 1.400άρι μηχανικό σύνολο των 97 ίππων και 126 Nm ροπής (0-100 χλμ./ώρα σε 11,2 δλ.).

Το Getz με το μικρό σε διαστάσεις αμάξωμα με μήκος 3.820 χλστ., πλάτος 1.661 χλστ., ύψος 1.491 χλστ. και μεταξόνιο 2.461 χλστ., εξυπηρετεί πολύ από πλευράς ευελιξίας και στο παρκάρισμα. Παράλληλα στο εσωτερικό του τέσσερα άτομα θα φιλοξενηθούν χωρίς παραχωρήσεις, ενώ το πορτ μπαγκάζ των 254 λίτρων έχει τετραγωνισμένο σχήμα. Ποιοτικά, τα σκληρά πλαστικά ικανοποιούν για τα δεδομένα της εποχής και της κατηγορίας. Στις πιο πλούσιες εκδόσεις το διάκοσμο αναβαθμίζουν τα ασημί διακοσμητικά και η διχρωμία στις υφασμάτινες επενδύσεις.

Όσον αφορά την οδική του συμπεριφορά, το Getz εστιάζει στη φιλικότητα στους χειρισμούς και στην άνεση. Βασικά χαρακτηριστικά και ζητούμενα από ένα αυτοκίνητο πόλης, γιατί θα εξυπηρετήσουν κάθε οδηγό. Από την άλλη πλευρά, η μαλακή ρύθμιση των αναρτήσεων επιτρέπει αισθητές κλίσεις στις στροφές υπό πίεση, ενώ δεν λείπουν και αναπηδήσεις από τον πίσω ημιάκαμπτο άξονα σε εγκάρσιες ανωμαλίες του οδοστρώματος.

Get it on Google Play Download on the App Store