Εξαιρετικά δύσκολος αναμένεται να είναι ο Σεπτέμβρης καθώς εκτός απ’ τους συνταξιούχους που θα δουν μεγάλο μέρος, ως και 40%, να περικόπτεται αλλά και τους μισθωτούς που θα δουν μισθούς και επιδόματα να μειώνονται. Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας προμήνυσε μειώσεις σε επιδόματα, αλλά και στις φοροελαφρύνσεις. Και τα δυο θα φέρουν ψαλίδισμα στους μισθούς με έμμεσο ή άμεσο τρόπο. Οι επερχόμενες μειώσεις 0,5% του ΑΕΠ μεταφράζονται ούτε λίγο ούτε πολύ σε 900 εκατομμύρια ευρώ!
Στο στόχαστρο μπαίνουν προνοιακά επιδόματα, όπως το επίδομα θέρμανσης, αλλά και ασφαλιστικά, όπως όσα σχετίζονται με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ αναμένεται να ψαλιδιστούν κι άλλο οι φοροελαφρύνσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις για τις αλλαγές αναμένονται μέσα στις επόμενες 30 ημέρες, ενώ η ενσωμάτωσή τους στην ελληνική νομοθεσία αναμένεται ως τα τέλη του Οκτωβρίου.
Πετσοκόβουν και άλλο τους μισθούς;
Την ίδια ώρα Θεσμοί και ΔΝΤ επιμένουν ότι στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ (μεικτά) είναι υψηλός και πρέπει να μειωθεί… περισσότερο.
Επιπλέον, ούτε οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο φαίνεται βγαίνουν αλώβητοι. Αντιθέτως, όσοι υπάγονται στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια περιμένουν να δουν εάν θα βρεθούν ως τις 31 Σεπτεμβρίου τα ισοδύναμα των 118 εκατομμυρίων ευρώ για μισθολογικές ωριμάνσεις και προαγωγές. Σε αντίθετη περίπτωση θα υποστούν μειώσεις εκατοντάδων ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα πρέπει να θεσπίσει παρεμβάσεις στα μη μισθολογικά επιδόματα του Δημοσίου.
Ο Σεπτέμβριος έρχεται με 12 προαπαιτούμενα για την Κυβέρνηση
12 προαπαιτούμενα για 2,8 δις ευρώ πρέπει να υλοποιήσει η Ελληνικη Κυβέρνηση και σύμφωνα με δημοσίευμα που παρουσιάζει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» περιλαμβάνονται η ενεργοποίηση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και η άμεση μεταφορά σε αυτό πολλών σημαντικών δημοσίων επιχειρήσεων για ιδιωτικοποίηση.
Τα 12 προαπαιτούμενα που πρέπει να κλείσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο:
– Κατάργηση των ελάχιστων εισφορών για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων.
– Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για τον κλάδο Υγείας.
– Αναθεώρηση – προς τα κάτω – των εκπτώσεων για τα εφάπαξ.
– Αξιολόγηση και μέσω ανεξάρτητου συμβούλου – των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) απέστειλε ήδη στις Τράπεζες τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που διενήργησε για λογαριασμό του η Spencer Stuart και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν κληθεί να υποβάλλουν τις προτάσεις τους ως το τέλος Αυγούστου, ώστε τα νέα διοικητικά συμβούλια, που θα πληρούν τα κριτήρια του τελευταίου νόμου να συγκροτηθούν ως τον Σεπτέμβριο.
– Μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου (πρόγραμμα αποδέσμευσης φυσικού αερίου, βελτίωση συνθηκών πρόσβασης, αύξηση ποσοτήτων κτλ.)
– Τροποποίηση της νομοθεσίας για το ΕΤΜΕΑΡ αλλά και της δομής του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
– Εξουσιοδότηση από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ του management για τροποποίηση των τιμολογίων.
– Υποβολή υποψηφιοτήτων για το εποπτικού συμβούλιο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα επιλέξει το ΔΣ του Ταμείου.
– Μεταφορά στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μιας «ομάδας ΔΕΚΟ» η ποία θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Η «ομάδα» θα πρέπει να περιλαμβάνει την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, τη ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ, την ΕΛΒΟ, την Αττικό Μετρό, τις Κτιριακές Υποδομές και πιθανόν την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και την ΕΚΧΑ (Κτηματολόγιο).
– Έναρξη της διαδικασίας για την παραχώρηση (για 35 έτη) της Εγνατίας και τριών κάθετων αξόνων από το ΤΑΙΠΕΔ.
– Παροχή πόρων (και προσλήψεις) για την ορθή λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων που θα αντικαταστήσει από την 1/1/2017 τη Γενική –Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
– Επιλογή του ΔΣ της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων.