Όπως είχαμε προειδοποιήσει από τις αρχές του έτους, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα ξεκινούσε μέχρι το καλοκαίρι την αποστολή ειδοποιητηρίων σε ιδιοκτήτες ανασφάλιστων. Φυσικά στην Ελλάδα το μπέρδεμα ήταν δεδομένο. Έτσι πολλοί έλαβαν ραβασάκι για παράβολο 250 ευρώ που έχουν πουλήσει το αυτοκίνητό του ή είναι σε διαδικασία μεταβίβασης, ενώ κάποιοι έχουν δηλώσει ακόμη και κλοπή. Δείτε λοιπόν τι πρέπει να κάνετε γιατί σίγουρα μπλέξατε με το τέρας της γραφειοκρατίας.
Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτης Αρχής Δημοσίων Εσόδων απέστειλε λοιπόν σε περισσότερους από 1.150.000 φορολογούμενους ραβασάκια, καθώς εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν ή να έχουν στην κατοχή τους ανασφάλιστα οχήματα. Εν τούτοις, παρόλη την εκτεταμένη ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων με τις ασφαλιστικές εταιρείες προέκυψαν και λάθη, που είχαν ως αποτέλεσμα την εσφαλμένη αποστολή σε χιλιάδες φορολογούμενους.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Νίκος Μαυραγάνης παραδέχτηκε πως… υπάρχουν λάθη στα ειδοποιητήρια, καθώς δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ του δικού του υπουργείου και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Μαυραγάνης τόνισε ότι θα υπάρξει παρέμβαση για όσους έχουν πληρώσει τα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου τους και τους ήρθε ειδοποιητήριο αλλά και για όσους τα οχήματά τους έχουν κλαπεί ή καταστραφεί.
Το παράβολο που καλούνται να πληρώσουν οι παραβάτες ανέρχεται σε 250 ευρώ, ίδιο ποσό δηλαδή με το πρόστιμο που αντιστοιχεί σε όποιον ιδιοκτήτη εντοπίζεται να κυκλοφορεί με ανασφάλιστο όχημα. Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στα ειδοποιητήρια το πρόστιμο θα πληρώσουν και όσοι ασφάλισαν τα οχήματά τους ακόμα και λίγες ώρες μετά την παραλαβή των e-mail. Αξίζει να αναφερθεί πως το υπουργείο Μεταφορών βάζει στο παιχνίδι της είσπραξης του προστίμου και την Αστυνομία, καθώς τα στοιχεία όσων δεν πληρώσουν το παράβολο θα σταλούν στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές για να προχωρήσουν στην επιβολή των ακόμη πιο αυστηρών μέτρων που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, δηλαδή στην αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας των συγκεκριμένων οχημάτων και στην επιβολή επαυξημένων προστίμων.
Στα ειδοποιητήρια αναγράφονται οδηγίες και για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι:
– Δεν υποχρεούνται να προβούν σε ασφάλιση των οχημάτων τους για οποιοδήποτε νόμιμο λόγο, όπως σε περίπτωση που έχει τηρηθεί η υποχρέωση ασφάλισης του οχήματος, πριν την ημερομηνία διασταύρωσης
– Δεν είναι οι κάτοχοι των οχημάτων στα οποία αναφέρονται τα ειδοποιητήρια ή έχουν πωλήσει ή έχουν αποσύρει τα αναφερόμενα οχήματα
– Έχουν θέσει τα οχήματά τους σε ακινησία, καταθέτοντας τις πινακίδες στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., οπότε κακώς κατηγορήθηκαν ότι κυκλοφορούν με ανασφάλιστα οχήματα
– Διαπιστώνουν ότι υπάρχει λάθος στα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων τους
– Απαλλάσσονται νομίμως από την υποχρέωση ασφάλισης των οχημάτων τους.
Οι ιδιοκτήτες των περιπτώσεων αυτών πρέπει, αφού λάβουν τα ειδοποιητήρια, να απευθυνθούν στις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες (Ασφαλιστική Επιχείρηση, Δ.Ο.Υ., Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών), προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την ενημέρωση των δεδομένων τους ώστε τα οχήματά τους να εξαιρεθούν από το αρχείο των ανασφάλιστων. Στις ανωτέρω περιπτώσεις δεν υφίσταται υποχρέωση πληρωμής του ηλεκτρονικού παραβόλου.
Σημειώνεται επίσης ότι δεν υφίσταται υποχρέωση πληρωμής του ηλεκτρονικού παραβόλου για την έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου, ακόμα και αν το όχημα έχει περιληφθεί στο αρχείο των ανασφάλιστων οχημάτων:
– Σε κάθε περίπτωση που έχουν επιβληθεί οι κυρώσεις και οι ποινές που προβλέπονται στις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 12 του π.δ. 237/1998.
Σε κάθε τέτοια περίπτωση ο φορολογούμενος θα πρέπει όμως, πριν την έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου, να απευθυνθεί σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας τη σχετική πράξη της Αστυνομικής Αρχής για τη γνωστοποίηση της εξαίρεσής του από την υποχρέωση πληρωμής του παραβόλου.
Διαβάστε ακόμη: