Αδιανόητο Toyota GR Yaris με 741 ίππους και στοκ πιστόνια!

Μέχρι την τελευταία ικμάδα ισχύος του 1.600άρη τρικύλινδρου τούρμπο κατάφεραν να αποσπάσουν οι Αυστραλοί, δημιουργώντας το πιο παρανοϊκό και ισχυρότερο Toyota GR Yaris στον πλανήτη!

H Powertune Australia είναι υπεύθυνη για αυτό, καταφέρνοντας να απομυζήσει κάθε διαθέσιμο άλογο από τον G16E-GTS – και μάλιστα, διατηρώντας εργοστασιακό τον κορμό του! Οι Αυστραλοί άλλαξαν κεφαλή, εγκέφαλο, σωληνώσεις, εκκεντροφόρους, ολόκληρη την εξάτμιση, πολλαπλή εισαγωγής, μπεκ, αντλία βενζίνης, intercooler και φυσικά τούρμπο, με μια πελώρια Garrett G30-770 να αναλαμβάνει πλέον την υπερπλήρωση. Μπιέλες, στρόφαλος και έμβολα όμως, παρέμειναν ως είχαν! Φαντάζει αδιανόητο για αυτοκίνητο με υπερτριπλάσια δύναμη της εργοστασιακής, όμως το εν λόγω GR Yaris έχει «σωθικά» πρώτης τοποθέτησης!

Σύμφωνα με τους μηχανικούς της Powertune, η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από δεκάδες μοτέρ GR Yaris που έχουν βελτιώσεις, από τα οποία διαπίστωσαν πως τα εργοστασιακά μέταλλα αντέχουν πολύ παραπάνω ισχύ από τα 272 (εκεί) άλογα του εργοστασίου. Τέτοια αύξηση ωστόσο, ενδεχομένως να μην περίμεναν ούτε οι ίδιοι. Το βελτιωμένο GR Yaris ανέβηκε στο δυναμόμετρο, και λίγο έλειψε να το τρελάνει. Επτακόσια σαράκοντα και ένα άλογα κατέγραψαν τα ράουλα (740,9 για την ακρίβεια) στο στρόφαλο, στις 8.117 σ.α.λ.! Επίδοση που χαρίζει ειδική ισχύ 458 ίππων ανά λίτρο, ξεπερνώντας κατά σχεδόν 300 άλογα την εργοστασιακή (187 ίπποι στο λίτρο)!

Το αυτοκίνητο έχει πραγματοποιήσει πάνω από 30 δυναμομετρήσεις σύμφωνα με τους Αυστραλούς, δίχως ακόμα να έχει κάνει «τσικ». Προς το παρόν δεν έχει κατέβει στα drag strips, αλλά για εκεί ετοιμάζεται. Κι όταν το κάνει, τότε τα παγκόσμια ρεκόρ στο 400άρι για GR Yaris θα μετράνε αντίστροφα.

Get it on Google Play Download on the App Store