Το «πολυμήχανο» Crossover των 25.990 ευρώ

Ένα σύγχρονο αυτοκίνητο και ειδικά SUV ή Crossover θα πρέπει να καλύπτει πολλαπλές ανάγκες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Από τις καθημερινές διαδρομές ρουτίνας, έως ταξίδια φορτωμένο με επιβάτες και αποσκευές, αλλά να πατάει και εκτός της ασφάλτου. Επίσης, θα πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένο και με κινητήρα που θα έχει την απαιτούμενη δύναμη, χωρίς όμως να είναι βενζινοβόρος. Γίνεται ένα μικρομεσαίο Crossover να προσφέρει αυτά και πολλά άλλα ακόμα στην τιμή των 25.990 ευρώ;

Στην περίπτωση του «πολυμήχανου» Kia XCeed γίνεται. Καταρχήν πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που ταιριάζει με ιδανικό τρόπο στοιχεία από τα χάτσμπακ και τα SUV. Το αμάξωμά του διαθέτει μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος συγκριτικά με ένα κλασικό χάτσμπακ, αλλά δεν είναι τόσο ψηλό όσο ένα SUV. Συγκεκριμένα έχει «αέρα» 184 χλστ. και συνολικό ύψος 1.495 χλστ., όταν για παράδειγμα το νέο Sportage (από 30.490 ευρώ το 1.6T 160 PS) μετρά 170 χλστ. και 1.645 χλστ. αντίστοιχα. Επίσης, το XCeed με μήκος 4.395 χλστ. είναι πιο μακρύ από τα μικρά SUV, αλλά πιο κοντό από τα περισσότερα μικρομεσαία SUV.

Στην οδήγηση, το Kia XCeed δίνει την αίσθηση ενός καλοστημένου μικρομεσαίου χάτσμπακ, χάρη και στο σχετικά σφιχτό σετάρισμα των ανεξάρτητων αναρτήσεών του (πολλαπλών συνδέσμων πίσω). To XCeed στρίβει απροβλημάτιστα και υπό πίεση, γέρνει ελάχιστα ακόμα και με τα στάνταρ των κανονικών χάτσμπακ και κρατάει επαφή με το οδόστρωμα σε κάθε περίπτωση, ενώ φιλτράρει τις πλείστες ανωμαλίες των ελληνικών δρόμων. Εκτός ασφάλτου τα 184 χλστ. απόστασης του αμαξώματος από το έδαφος δίνουν τη δυνατότητα στον οδηγό να πατήσει σε κακοτράχαλους χωματόδρομους, μέχρι εκεί που βάζουν τα όρια στα ελαστικά 235/45/18 και η κίνηση μπροστά.

Όσο για τον κινητήρα, ο τετρακύλινδρος 1.500άρης turbo με τα 140 άλογα και τα 253 Nm ροπής στις 1.500-3.500 σ.α.λ. είναι υπερ-επαρκής για κάθε περίσταση. Το μηχανικό αυτό σύνολο εξασφαλίζει γρήγορες επιδόσεις, με 0-100 χλμ./ώρα σε 9,0 δλ. και τελική ταχύτητα 208 χλμ./ώρα. Η Kia ανακοινώνει μεικτή κατανάλωση από 6,0 λτ./100 χλμ., και εκπομπές CO2 από 136 γρ./χλμ. Επιπλέον λαμβάνει έξτρα ισχύ από την ηλεκτρογεννήτρια του 48V συστήματος, για πιο ομαλή λειτουργία στου Stop/Start και πρόσθετη ροπή στις επιταχύνσεις.

Το σπορτίφ και όμορφο εξωτερικά Kia XCeed κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις και με την αρτιότητα στο εσωτερικό του. Το πρώτο στοιχείο που γίνεται άμεσα αντιληπτό είναι η προσοχή στην κατασκευή του, με μαλακά υλικά, στιβαρή συναρμογή και φινίρισμα με πολυτελή στοιχεία. Αξιοζήλευτη και η ευρυχωρία, με τέσσερις ενήλικες να βολεύονται με περίσσια άνεση και να έχουν στη διάθεσή τους 380 άκρως αξιοποιήσιμα λίτρα για τις αποσκευές. Όσο για τον εξοπλισμό είναι και αυτός ιδιαίτερα γενναιόδωρος από την εισαγωγική έκδοση LX Premium. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 6 αερόσακους, αυτόνομο φρενάρισμα, υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας, Full LED φώτα, οθόνη πολυμέσων 8 ιντσών, κάμερα οπισθοπορείας, 18άρες ζάντες, αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω, διζωνικό κλιματισμό κ.λπ. Παράλληλα, ο κάτοχός του έχει επιπλέον όφελος από τα 5 χρόνια δωρεάν service και την 7ετή εργοστασιακή εγγύηση.

Get it on Google Play Download on the App Store