Ταράζει ξανά τα νερά στα SUV το νέο Toyota C-HR

Επτά χρόνια πέρασαν από το 2016 που έκανε την πρώτη του εμφάνιση το Toyota C-HR, το οποίο προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στο κοινό με τον ιδιαίτερα δυναμικό και ευφάνταστο σχεδιασμό του. Ακόμα και τώρα, το πρώτης γενιάς C-HR παραμένει σύγχρονο, μοντέρνο και συνεχίζει να τραβάει τα βλέμματα. Έτσι η Toyota με το C-HR κατέγραψε τις καλύτερες επιδόσεις στην προσέλκυση πελατών από άλλες μάρκες. Με το νέο C-HR ανεβαίνει σε άλλο επίπεδο και ξεχωρίζει αμέσως από οποιοδήποτε άλλο SUV.

Concept car για το δρόμο το νέο Toyota C-HR

Με το εντελώς νέο Toyota C-HR, η ιαπωνική φίρμα κάνει ξανά την έκπληξη από πλευράς σχεδιασμού, αφού πέρασε στο αυτοκίνητο παραγωγής την εντυπωσιακή σχεδίαση του πρωτότυπου C-HR Prologue που είχε παρουσιάσει στα τέλη του 2022. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η εξωτερική του εμφάνιση μοιάζει λες και είναι ένα concept car για το δρόμο. Το εμπρός μέρος θυμίζει αρκετά εκείνο του νέου Prius, με τα φώτα σχήματος «C» να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος πάνω από τον αιχμηρό προφυλακτήρα. Η κλίση της οροφής θυμίζει έντονα κουπέ, για αυτό πλέον αποκαλείται «super coupe» από τους Ιάπωνες. Μοναδικό σχεδιασμό έχουν τα πίσω φώτα με τις τρεις λεπτές λωρίδες LED ενιαίας διάταξης, που φιλοξενούν στο κέντρο τους τη φωτιζόμενη ονομασία του C-HR.

Η δυναμική και συμπαγής εμφάνιση του αυτοκινήτου ενισχύεται περαιτέρω από τους κοντούς προβόλους και τους μεγάλους τροχούς, διαμέτρου έως και 20 ιντσών. Αναφορικά με τις διαστάσεις, το νέο Toyota C-HR παραμένει από τα πιο κόμπακτ μικρομεσαία SUV, τα οποία στην πλειοψηφία τους έχουν μήκος κοντά στα 4,5 μέτρα και άνω. Το νέο C-HR με μήκος 4.360 χιλιοστά είναι κοντύτερο κατά 30 χιλιοστά από τον προκάτοχό του. Το μεταξόνιο παραμένει στα 2.640 χιλιοστά, το πλάτος είναι λίγο μεγαλύτερο στα 1.830 χιλιοστά και το ύψος φτάνει έως τα 1.564 χιλιοστά.

Εντελώς αλλαγμένο το εσωτερικό

Το εσωτερικό του νέου Toyota C-HR είναι τελείως διαφορετικό και παρουσιάζεται πιο κομψό, πολυτελές και με υψηλότερη τεχνολογία. Θα διατίθεται με το πακέτο πολυμέσων Toyota Smart Connect, που περιλαμβάνει (ανάλογα την έκδοση) οθόνη αφής 8 ή 12,3 ιντσών, ενσωματωμένο φωνητικό βοηθό και ασύρματη σύνδεση smartphone μέσω Apple CarPlay ή Android Auto. Ο κάτοχός του θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί την εφαρμογή MyT για smartphone για απομακρυσμένο έλεγχο διαφόρων λειτουργιών του οχήματος, όπως είναι -μεταξύ άλλων- της ενεργοποίησης του συστήματος κλιματισμού για θέρμανση ή ψύξη της καμπίνας πριν από το ταξίδι.

Τέσσερα υβριδικά σύνολα

Το νέο Toyota C-HR θα διατεθεί με τέσσερις επιλογές κινητήριων συνόλων με την πιο πρόσφατη hybrid electric τεχνολογία πέμπτης γενιάς της Toyota. Η γκάμα θα περιλαμβάνει τις εκδόσεις 1.8 Hybrid 140, 2.0 Hybrid 200 (και με έξυπνη τετρακίνηση AWD-i) και για πρώτη φορά σε C-HR, 2.0 Plug-in Hybrid 220. Το σύστημα κίνησης Hybrid 140, που τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στη νέα οικογένεια Corolla, συνδυάζει δυναμικές επιδόσεις (0-100 χλμ./ώρα σε 9,9 δλ.) με μεικτή κατανάλωση και CO2 στα 4,8 λτ./100 χλμ. και 103 γρ./χλμ. αντίστοιχα. Το Hybrid 200 με τη συνδυαστική ισχύ των 198 ίππων αποτελεί την πιο ισχυρή full hybrid πρόταση (0-100 χλμ./ώρα σε 8,1 δλ.), με χαμηλή κατανάλωση (4,8 λτ./100 χλμ.) και εκπομπές CO2 (107 γρ./χλμ.). Το Plug-in Hybrid 220 (συνδυαστική ισχύς 223 ίππων) παρέχει αμιγώς ηλεκτρική οδήγηση για καθημερινή χρήση έως 66 χιλιομέτρων, με συνδυαστική κατανάλωση 0,9 λτ./100 χλμ. και εκπομπές CO2 μόλις 19 γρ./χλμ. Παράλληλα εξασφαλίζει γρήγορες επιταχύνσεις (0-100 χλμ./ώρα σε 7,4 δλ.).

Πιο εξελιγμένο το Toyota Safety Sense

Όλες οι εκδόσεις του νέου Toyota C-HR ενσωματώνουν την πιο εξελιγμένη σουίτα συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού, του Toyota Safety Sense. Σημαντική εξέλιξη είναι η νέα λειτουργία Acceleration Suppression που επιβραδύνει κάθε ξαφνική χρήση του γκαζιού όταν ανιχνεύεται κίνδυνος σύγκρουσης με προπορευόμενο όχημα. Επίσης, το νέο σύστημα Proactive Driving Assist (PDA) λειτουργεί σε χαμηλές ταχύτητες, παρέχοντας ομαλή επιβράδυνση όταν ο οδηγός αφήνει το γκάζι καθώς πλησιάζει ένα πιο αργό προπορευόμενο όχημα ή εισέρχεται σε στροφή. Πρόσθετα θα περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως Lane Change Assist με Front Cross Traffic Alert και Κάμερα Παρακολούθησης Οδηγού. Οι μελλοντικές ενημερώσεις λογισμικού του συστήματος θα γίνονται over-the-air, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη σε έμπορο του δικτύου.

Έμφαση και στη βιωσιμότητα

Για την παραγωγή του νέου Toyota C-HR έχουν ληφθεί εκτεταμένα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη μεγαλύτερη χρήση ανακυκλωμένων υλικών. Συγκριτικά με το πρώτης γενιάς C-HR, το νέο αυτοκίνητο έχει διπλάσια ποσότητα ανακυκλωμένων πλαστικών. Περαιτέρω εξοικονόμηση έχει επιτευχθεί με την υιοθέτηση μιας νέας αυτοματοποιημένης διαδικασίας βαφής, καθώς και από τα νέα υλικά στο αμάξωμα και στο πλαίσιο, τα οποία εξασφαλίζουν αυξημένη αντοχή και μείωση του συνολικού βάρους.

Στην Ελλάδα με τα πρωτοβρόχια

Οι παραγγελίες για το νέο Toyota C-HR για τη χώρα μας αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του φθινοπώρου, με τις πρώτες παραδόσεις πελατών να πραγματοποιούνται στο τέλος του έτους.

Get it on Google Play Download on the App Store