Τα μεγαλύτερα μικρά SUV στις πιο χαμηλές τιμές

Τα αυτοκίνητα ολοένα και μεγαλώνουν σε διαστάσεις, μειώνοντας το κενό μεταξύ κατηγοριών. Για παράδειγμα πολλά supermini ξεπερνούν τα 4 μέτρα σε μήκος, όσο ήταν αρκετά χρόνια παλαιότερα τα μικρομεσαία χάτσμπακ. Αντίστοιχα και αρκετά B-SUV έχουν «μεγεθυνθεί» φτάνοντας ή και ξεπερνώντας σε κάποιες περιπτώσεις C-SUV. Χαρακτηριστικό που ισχύει για τα τρία πιο μεγάλα μικρά SUV, τα οποία ξεπερνούν τα 4,3 μέτρα, ενώ πωλούνται στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς.

Hyundai Kona

Το νέο Kona με μήκος 4.350 χλστ. (4.385 χλστ. το Ν Line) είναι το μακρύτερο από όλα τα μικρά SUV. Αυξημένες είναι και οι υπόλοιπες διαστάσεις του, όπως 1.825 χλστ. πλάτος, 1.570 χλστ. ύψος και μεταξόνιο 2.660 χλστ. Γεγονός που έχει συμβάλλει στους κορυφαίους χώρους που προσφέρει για επιβάτες και αποσκευές (466 λτ.). Στην αρχική έκδοση 1.0 T-GDI 120 PS 48V Hybrid Premium πωλείται από 23.990 ευρώ (με την έκπτωση των 1.300 ευρώ), συνοδευόμενο από ένα πληρέστατο εξοπλισμό. Περιλαμβάνει 7 αερόσακους, αυτόνομο φρενάρισμα, υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας, κεντρική οθόνη 12,3 ιντσών, πλοήγηση, κάμερα οπισθοπορείας, air condition, αισθητήρες παρκαρίσματος εμπρός & πίσω, ζάντες αλουμινίου κ.λπ. Επίσης, καλύπτεται με 5ετή εργοστασιακή εγγύηση απεριορίστων χιλιομέτρων.

Ο αρχικός 1.000άρης turbo κινητήρας των 120 ίππων και 200 Nm ξεχωρίζει αμέσως για τη ραφιναρισμένη του λειτουργία, αφού στο εσωτερικό δεν περνούν ενοχλητικοί θόρυβοι ή δονήσεις. Το μοτέρ είναι πρόθυμο στο γκάζι και ανεβάζει στροφές μέχρι ψηλά, εξασφαλίζοντας καλές επιδόσεις, με 0-100 χλμ./ώρα σε 11,7 δλ. και τελική ταχύτητα 180 χλμ./ώρα. Πρόσθετη δύναμη στην εκκίνηση και στις ενδιάμεσες επιταχύνσεις εξασφαλίζει το ήπιο υβριδικό σύστημα 48V. Η συνδυαστική πραγματική κατανάλωση βρίσκεται στα 7,6 λτ./100 χλμ. και οι εκπομπές CO2 είναι από 125 γρ./χλμ. (80 ευρώ τέλη κυκλοφορίας). Στην οδήγηση το νέο Hyundai Kona είναι ξεκούραστο και ευθύβολο, δίνοντας συνολικά την αίσθηση μεγαλύτερου αυτοκινήτου. Οι αναρτήσεις του φιλτράρουν με επιτυχία τις ανωμαλίες των δρόμων και παρέχουν πολύ καλό κράτημα στις στροφές, ακόμα και σε ρυθμούς που ξεφεύγουν από τους «οικογενειακούς».

MG ZS

Από τα μεγαλύτερα αλλά και με πολύ χαμηλή τιμή, είναι το δημοφιλές B-SUV της MG, το ZS. Έχει μήκος 4.323 χλστ., πλάτος 1.809 χλστ., ύψος 1.620 χλστ. και μεταξόνιο 2.580 χλστ. Οι τιμές το ξεκινούν από μόνο 18.950 ευρώ. Στο βασικό του εξοπλισμό ανήκουν 6 αερόσακοι, οθόνη αφής των 10,1 ιντσών, air condition, πίσω αισθητήρες παρκαρίσματος, αισθητήρας φωτός και ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών. Παράλληλα το ZS (όπως και κάθε νέο MG) καλύπτεται με το πρόγραμμα triple 7, το οποίο περιλαμβάνει 7 χρόνια εγγύηση, 7 χρόνια δωρεάν οδική βοήθεια και 7 χρόνια δωρεάν έλεγχο του αυτοκινήτου.

Παρά την πολύ χαμηλή του τιμή, το MG ZS διακρίνεται και για το πολύ καλής ποιότητας εσωτερικό του. Το μαλακό υλικό που καλύπτει ολόκληρο το πάνω τμήμα του ταμπλό συναντάται σε ακριβότερα αυτοκίνητα, ενώ μαλακές επιφάνειες με ραφές συναντώνται στο μεσαίο τμήμα του ταμπλό, στην κονσόλα και στα πάνελ των θυρών. Το εσωτερικό του είναι από τα πιο ευρύχωρα στα B-SUV, αφού επιβάτες με ύψος άνω των 1,8 μ. θα χωρέσουν δίχως παραχωρήσεις. Μεγάλο είναι και το πορτ μπαγκάζ των 448 λίτρων. Τις αυξημένες ανέσεις ενισχύει και η πολύ καλή άνεση που παρέχουν οι αναρτήσεις του, αφού περνούν με πολύ μαλακό τρόπο πάνω από λακκούβες, μπαλώματα κ.λπ. Αρχικός κινητήρας του MG ZS είναι ο 4κύλινδρος ατμοσφαιρικός 1.5 VTi-Tech με την ισχύ των 106 ίππων και 141 Nm. Με το 5τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο παρέχει επιτάχυνση στο 0-100 χλμ./ώρα σε 10,9 δλ. και μέγιστη ταχύτητα 175 χλμ./ώρα. Η κατανάλωση σε πραγματικές συνθήκες κυμαίνεται στα 9 λτ./100 χλμ., ενώ με εκπομπές CO2 149 γρ./χλμ. τα τέλη κυκλοφορίας είναι 95 ευρώ.

Peugeot 2008

Το ανανεωμένο Peugeot 2008 απέκτησε ακόμα πιο δυναμική εμφάνιση, ενώ και αυτό ανήκει στα «μεγάλα» B-SUV. Συγκεκριμένα έχει μήκος 4.304 χλστ., πλάτος 1.775 χλστ, ύψος 1.523 χλστ. και μεταξόνιο 2.605 χλστ. Στην αρχική έκδοση 1.2 PureTech 100 Active πωλείται στην τιμή των 24.800 ευρώ και εξοπλίζεται με όλα τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας, ανέσεων και συνδεσιμότητας. Διαθέτει 6 αερόσακους, αυτόματο φρενάρισμα, υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας, αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας, οθόνη αφής 10 ιντσών, πλοήγηση, κάμερα οπισθοπορείας, αισθητήρες στάθμευσης πίσω, αυτόματη λειτουργία φώτων και υαλοκαθαριστήρων, αυτόματο κλιματισμό, ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών κ.λπ.

Την προσοχή που έχει δείξει η Peugeot στην κατασκευή της καμπίνας ενισχύουν τα μαλακά υλικά που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, μαζί με το προσεγμένο φινίρισμα και τη στιβαρή συναρμογή. Το 2008 καλύπτει εύκολα τις μεταφορικές ανάγκες τεσσάρων ατόμων με ύψος άνω του μέσου όρου, χάρις στον αρκετό αέρα για τα πόδια. Από τα μεγαλύτερα στα B-SUV είναι και το πορτ μπαγκάζ των 434 λίτρων. Εκτός από τα παραπάνω χαρίσματά του, το 2008 θα κερδίζει αμέσως τον οδηγό του και με το στήσιμό του στο δρόμο, αφού είναι άνετο και ευχάριστο σε όποια διαδρομή και να βρεθεί. Οι αναρτήσεις ισορροπούν με ιδανικό τρόπο την άνεση με το κράτημα, συν του ότι ο χρήσης λαμβάνει πολύ καλή αίσθηση. Στις ευθείες πατάει με μεγάλη σιγουριά, ενώ στις στροφές παρουσιάζει μικρές κλίσεις και ακολουθεί με ακρίβεια τις εντολές του οδηγού. Ο αρχικός 3κύλινδρος turbo κινητήρας των 1.2 λτ. με τα 100 άλογα και τα 205 Nm συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 ταχυτήτων, επιταχύνοντας το B-SUV στο 0-100 χλμ./ώρα σε 10,8 δλ. Η μεικτή εργοστασιακή κατανάλωση 5,5 λτ./100 χλμ. και εκπομπές CO2 είναι 126 γρ./χλμ. (81 ευρώ τέλη κυκλοφορίας).

Get it on Google Play Download on the App Store