Τα φθηνότερα νέα ηλεκτρικά SUV των 20.000 ευρώ

Στην εξαιρετικά δημοφιλή κατηγορία των SUV με μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα που αγγίζει το 60%, προστίθενται συνεχώς εντελώς νέα μοντέλα ή ανανεωμένα, ανεβάζοντας τον πήχη σε διάφορους καίριους τομείς. Ειδικά στα πιο περιζήτητα μικρά SUV ο ανταγωνισμός γίνεται ολοένα και πιο έντονος, όχι μόνο στα βενζίνης και τα υβριδικά, αλλά και στα αμιγώς ηλεκτρικά. Δύο τέτοια ολοκαίνουργια «συγγενικά» μοντέλα είναι τα Citroen ë-C3 Aircross και Opel Frontera Electric, τα οποία προσφέρονται σε χαμηλότερες τιμές ακόμα και από πολλά B-SUV συμβατικής τεχνολογίας.

Πιο αναλυτικά, το Opel Frontera Electric εκκινεί από 19.971 ευρώ και το Citroen ë-C3 Aircross από 20.770 ευρώ (οι τιμές περιλαμβάνουν προωθητικές ενέργειες και την κρατική επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»). Διαθέτουν κοινή πλατφόρμα και μηχανικά μέρη, ο σχεδιασμός τους εξωτερικά διαφέρει κυρίως στο εμπρός και πίσω τμήμα αφού τα πλαϊνά τους είναι πανομοιότυπα, ενώ στο εσωτερικό κάθε μάρκα υιοθετεί τη δική της φιλοσοφία. Παρόμοιες είναι και οι διαστάσεις τους. Συγκεκριμένα το ë-C3 Aircross έχει μήκος 4.395 χλστ., πλάτος 1.795 χλστ., ύψος 1.640 χλστ. και μεταξόνιο 2.670 χλστ. Το Frontera Electric είναι 10 χλστ. πιο κοντό σε μήκος (4.385 χλστ.) και 5 χλστ. σε ύψος (1.635 χλστ.), ενώ πλάτος και μεταξόνιο είναι ίδια.

Στο θάλαμο των επιβατών, η Citroen συνδυάζει παραλληλόγραμμες επιφάνειες, καμπύλες και Head Up Display με οθόνη LCD αντί ψηφιακού πίνακα οργάνων, όπως στο ταμπλό του Frontera με τον πιο τετραγωνισμένο σχεδιασμό και το Pure Panel. Αμφότερα με αγγίζουν την κορυφή των B-SUV σε μήκος, γεγονός που ευνοεί τους χώρους για τους επιβάτες και τις αποσκευές. Μάλιστα και τα δύο μοντέλα προσφέρονται προαιρετικά με 7 θέσεις, διευκολύνοντας όσους έχουν αυξημένες μεταφορικές ικανότητες. Το πορτ μπαγκάζ στο ë-C3 Aircross έχει χωρητικότητα 460 λίτρα (1.600 λίτρα με 2θέσια διαμόρφωση), όπως επίσης και στο Frontera Electric.

Αμφότερα δεν διαφέρουν σημαντικά και σε εξοπλισμό. Το ë-C3 Aircross περιλαμβάνει 6 αερόσακους, αυτόματο φρενάρισμα, υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας, αναγνώριση σημάτων ορίου ταχύτητας, προβολείς LED, Head Up Display με οθόνη LCD, ράδιο και Multimedia μέσω smartphone, air condition, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, ηλεκτρικούς καθρέπτες, αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω και τροχούς 16 ιντσών. Το Frontera Electric αντί για Head Up Display έχει πίνακα οργάνων 10 ιντσών, συν πίσω ηλεκτρικά παράθυρα.

Την κίνησή τους αναλαμβάνει ένα ηλεκτρικό μοτέρ ισχύος 113 ίππων και 125 Nm, το οποίο αντλεί ρεύμα από την μπαταρία των 44 kWh. Η αυτονομία σε μεικτές συνθήκες βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τα 300 χιλιόμετρα, όμως στην πόλη φτάνει έως τα 440 χιλιόμετρα. Για τη φόρτιση σε 100 kW από 20 έως 80% απαιτούνται 26 λεπτά, σε 11 kW (0-100%) 2 ώρες και 51 λεπτά και σε 7 kW ο χρόνος είναι 4 ώρες και 20 λεπτά. Όσον αφορά τις επιδόσεις, το ë-C3 Aircross επιταχύνει στο 0-100 χλμ./ώρα σε 12,9 δλ. και φτάνει τα 132 χλμ./ώρα τελικής (ηλεκτρονικά περιορισμένη), ενώ για το Frontera Electric οι μετρήσεις είναι στα 12,1 δλ. και 140 χλμ./ώρα αντίστοιχα.

Get it on Google Play Download on the App Store