Πλούσιο και σπορ Kia Stonic με 23.000 ευρώ

Το πολύ δημοφιλές μικρό SUV της Kia, το Stonic βρίσκεται επάξια ψηλά στην εκτίμηση και προτίμηση του κοινού, γιατί είναι ένα αξιόπιστο, μοντέρνο και πρακτικό αυτοκίνητο, που καλύπτει πολλαπλές ανάγκες. Από τη μία πλευρά διευκολύνει στις αστικές μετακινήσεις λόγω των κόμπακτ διαστάσεών του, ενώ από την άλλη εξυπηρετεί τις μεταφορικές ανάγκες μιας οικογένειας.

Στην γκάμα του υπάρχουν πολλές επιλογές σε επίπεδα εξοπλισμών και κινητήρων βενζίνης ατμοσφαιρικών, turbo, με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων, αυτόματο 7DCT και 48V Hybrid. Στα προσόντα του ανήκουν και οι προσιτές του τιμές, οι οποίες ξεκινούν από τις 18.540 ευρώ στο 1.2 84 PS GL Inmotion. Ποσό χαμηλότερο από οποιοδήποτε μικρό SUV, συν του ότι κάθε Stonic καλύπτεται με 7 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση και συνοδεύεται με 5 χρόνια δωρεάν service. Μεταξύ των 14 εκδόσεων του Stonic, το 1.0 T-GDI 100 PS GT-Line συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί ταιριάζει τον αποδοτικό κινητήρα με πλούσιο εξοπλισμό και σπορ χαρακτηριστικά, στην προσιτή τιμή των 23.040 ευρώ.

Εξωτερικά το Stonic GT-Line ξεχωρίζει αμέσως με τα μοναδικά σχεδιαστικά γνωρίσματα που τονίζουν την πιο «αθλητική» του εμφάνιση. Στο μπροστινό του τμήμα ο προφυλακτήρας έχει πρόσθετους αεραγωγούς στα πλαϊνά και κάτω από τη διαφορετική μάσκα. Ο κεντρικός αεραγωγός φέρει πλέγμα σε σχήμα κυψελών και από κάτω ενσωματώνεται μια ασημί ποδιά με προβολείς ομίχλης. Επιπλέον εφοδιάζεται με σκουρόχρωμα Full LED φωτιστικά σώματα. Ο πίσω προφυλακτήρας διαθέτει ασημί διαχύτη και πλαισιώνει δύο διακοσμητικές απολήξεις εξάτμισης, ενώ την σπορ εικόνα του συμπληρώνουν οι αποκλειστικές 17άρες ζάντες αλουμινίου με ελαστικά 205/55.

Μοναδικά σπορ γνωρίσματα παρουσιάζει και το εσωτερικό του Stonic GT-Line. Στο ταμπλό κυριαρχεί η επένδυση με όψη και υφή ανθρακονήματος, συνδυασμένη με ασημί και μαύρα γυαλιστερά διακοσμητικά. Το τιμόνι με το επίπεδο κάτω μέρος και τις λευκές ραφές είναι ντυμένο με διάτρητο δέρμα, ενώ λευκές ραφές και ένθετα φέρουν τα καθίσματα με το ανάγλυφο ύφασμα και συνθετικό δέρμα. Όπως και στις πιο απλές εκδόσεις τα σκληρά πλαστικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στο ταμπλό και σε επιμέρους επιφάνειες είναι στιβαρά συναρμολογημένα. Ο οδηγός κάθεται άνετα και δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με την εργονομία των εύχρηστων χειριστηρίων και της κεντρικής οθόνης των 8 ιντσών. Όσον αφορά τους χώρους, στην καμπίνα του Stonic θα φιλοξενηθούν τέσσερις ενήλικες δίχως πρόβλημα, έχοντας στη διάθεσή τους 352 λίτρα για τις αποσκευές.

Το Stonic GT-Line είναι και πλούσια εξοπλισμένο, τόσο σε συστήματα ασφαλείας, όσο και ανέσεων. Πέρα από τα γνωστά ηλεκτρικά καλούδια διαθέτει 6 αερόσακους, αυτόματο φρενάρισμα, υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας, αυτόματη εναλλαγή μεγάλων – μεσαίων φώτων, infotainment με οθόνη 8 ιντσών, αυτόματο κλιματισμό, κάμερα οπισθοπορείας, αισθητήρες παρκαρίσματος εμπρός & πίσω και όλα τα προαναφερθέντα σπορ χαρακτηριστικά στο αμάξωμα και το εσωτερικό.

Εκτός από σπορ και πρακτικό, το Stonic GT-Line είναι και ευχάριστο στην οδήγηση. Αρχικά κερδίζει τον χρήση του με τη φιλικότητα και ευελιξία που επιδεικνύει και κατόπιν με την ισορροπημένη οδική του συμπεριφορά. Οι αναρτήσεις είναι όσο χρειάζεται σφιχτές, αφενός για να ενισχύουν το κράτημα και αφετέρου να μην ενοχλούνται οι επιβάτες κατά τη διέλευση του αυτοκινήτου από ανωμαλίες του οδοστρώματος. Πολύ ταιριαστός στο αμάξωμα των 1,2 τόνων είναι και ο turbo κινητήρας 1.0 T-GDI με την ισχύ των 100 ίππων και 170 Nm. Τα πρώτα στοιχεία που εκτιμώνται είναι η απουσία κραδασμών και ενοχλητικών θορύβων, η σπιρτάδα και ελαστικότητά του. Ο οδηγός έχει την αίσθηση ότι το μοτέρ βγάζει περισσότερη δύναμη, αφού εξασφαλίζει σβέλτες επιδόσεις και ανεβάζει εύκολα στροφές.  Η κατανάλωση βενζίνης βρίσκεται σε λογικά πλαίσια (7,3 λτ./100 χλμ. στη δοκιμή), ενώ με εκπομπές CO2 133 γρ./χλμ. πληρώνει 85 ευρώ τέλη κυκλοφορίας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κυβισμός (κ.εκ.) 998
Ισχύς (PS/σ.α.λ.) 100/4.500-6.000
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 172/1.500-4.000
0-100 χλμ./ώρα (δλ.) 10,7
Τελική (χλμ./ώρα) 183
Κατ/λωση* (λτ./100 χλμ.) 7,3
CO2 (γρ./χλμ.) 122
Βάρος (κιλά) 1.195
*Δοκιμής

Get it on Google Play Download on the App Store