Αρχοντικό από τη βάση το νέο Kia Sportage

Η Kia έχει μακρόχρονη και επιτυχημένη πορεία με το μικρομεσαίο SUV μοντέλο της Sportage, το οποίο επί σειρά ετών αποτελεί το παγκόσμιο best seller της μάρκας. Πρόσφατα λανσαρίστηκε το αναβαθμισμένο μοντέλο (Model Year 2025) με ακόμα καλύτερα χαρακτηριστικά και σε τιμές παρόμοιες ή και χαμηλότερες από πριν. Από την πρώτη κιόλας έκδοση της ευρείας γκάμας εκδόσεων και μηχανικών συνόλων δεν του λείπει τίποτα, αφού -εκτός των άλλων- διαθέτει από τους ισχυρότερους κινητήρες μεταξύ των άμεσα ανταγωνιστικών C-SUV που πωλούνται σε παραπλήσιες τιμές ή και υψηλότερες.

Το εισαγωγικό Kia Sportage MY25 1.6 T-GDI 160 PS 48V Hybrid LX Dynamic εκκινεί από τις 29.990 ευρώ, όταν άλλα μικρομεσαία SUV σε αυτά τα λεφτά ή και περισσότερα διαθέτουν λιγότερη δύναμη. Μετά την αναβάθμιση που δέχτηκε απέκτησε περισσότερη τεχνολογία και εξοπλισμό γενικότερα, δίχως όμως να ακριβύνει, όπως γίνεται με άλλες εταιρείες. Για παράδειγμα διαθέτει πλέον στάνταρ το σύστημα τηλεματικής Kia Connect για να ελέγχει ο οδηγός μέσω του smartphone του διάφορες λειτουργίες του αυτοκινήτου εξ αποστάσεως. Στάνταρ είναι ακόμα το πιο σύγχρονο σύστημα πολυμέσων με την οθόνη αφής των 12,3 ιντσών (πριν 8 ιντσών) σε ενιαία διάταξη με τον ψηφιακό πίνακα οργάνων και το εργοστασιακό σύστημα πλοήγησης. Επιπλέον εφοδιάζεται με 7 αερόσακους, τα συστήματα αυτόματης έκτακτης πέδησης και υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας, διζωνικό κλιματισμό, αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω, ηλεκτρικά αναδιπλούμενους καθρέπτες, κάμερα οπισθοπορείας, 17άρες ζάντες αλουμινίου, αυτόματη ενεργοποίηση φώτων και υαλοκαθαριστήρων κ.λπ.

Πριν όμως εξετάσει ο ενδιαφερόμενος τιμές και εξοπλισμούς, το Sportage του έχει κάνει το «κλικ» με την πληθωρικότητα και το δυναμισμό που αποπνέει εξωτερικά. Το μυώδες παρουσιαστικό του ενισχύουν και οι τονισμένες του διαστάσεις, με μήκος 4.515 χλστ., πλάτος 1.865 χλστ., ύψος 1.650 χλστ. και μεταξόνιο 2.680 χλστ. Πλουσιοπάροχο και πολυτελές εμφανίζεται και το εσωτερικό του, όπου το βλέμμα εστιάζει αρχικά στο ενιαίο πάνελ με τις ψηφιακές οθόνες. Από εκεί και πέρα γίνεται άμεσα αντιληπτή η προσοχή που έχει δώσει η Kia στην κατασκευή του Sportage, τόσο σε υλικά (πολλές μαλακές επιφάνειες), όσο σε συναρμογή και φινίρισμα. Πολύ γενναιόδωρο είναι και σε χώρους, τόσο για τους επιβάτες, όσο και για τις αποσκευές. Μέχρι 5 άτομα θα φιλοξενηθούν χωρίς να κάνουν καμία παραχώρηση, μιας και έχουν στη διάθεσή τους μπόλικο αέρα για τα πόδια και το κεφάλι, όσο και τους ώμους. Ευρύχωρο είναι με τη σειρά του και το πορτμπαγκάζ με τα 562 λίτρα, φτάνοντας έως τα 1.751 λίτρα με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων.

Η στιβαρότητα και η άνεση που παρέχει το νέο Kia Sportage γίνονται αντιληπτές και στο δρόμο, όπου το αυτοκίνητο είναι ιδανικό για ασφαλή και ξεκούραστα ταξίδια. Οι ανεξάρτητες αναρτήσεις δεν αφήνουν να περάσουν στο εσωτερικό ανωμαλίες και παρασιτικοί θόρυβοι, ενώ ταυτόχρονα οι κλίσεις του αμαξώματος είναι λογικές και ο οδηγός μπορεί να πιέσει. Εξάλλου έχει στη διάθεσή του αρκετή δύναμη από τον τετρακύλινδρο 1.600άρη turbo κινητήρα των 160 ίππων και 265 Nm από τις 1.500 σ.α.λ. Έξτρα δύναμη έως 17 ίππους και πρόσθετη ροπή παρέχει η ηλεκτρογεννήτρια του 48V Hybrid συστήματος. Με το χειροκίνητο σασμάν των 6 ταχυτήτων, το Sportage επιταχύνει στο 0-100 χλμ./ώρα σε 9,9 δλ. και μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 194 χλμ./ώρα, με μεικτή εργοστασιακή κατανάλωση 7,1 λτ./100 χλμ. και εκπομπές CO2 162 γρ./χλμ. Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω κινητήρας συνδυάζεται με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7DCT, όπως και με τετρακίνηση (με 6MT ή 7DCT).

Get it on Google Play Download on the App Store