Η πιο premium «κουρσάρα» των 24.980 ευρώ

Τα αυτοκίνητα πολυτελείας και ειδικά αυτά που έρχονται από παραδοσιακές premium μάρκες, πάντα γοήτευαν και προσέφεραν κύρος στον οδηγό/κάτοχό τους. Σήμερα για να αποκτηθεί ένα αυτοκίνητο με αυτά τα χαρακτηριστικά και μάλιστα οικογενειακό, απαιτούνται αρκετά χρήματα, ειδικά εάν πρόκειται για SUV. Παλαιότερα ο κόσμος ήθελε να έχει μια «κούρσα», δηλαδή ένα αυτοκίνητο σεντάν με τρεις όγκους, έτσι ώστε να είναι πιο μεγάλο σε σχέση με ένα αντίστοιχο χάτσμπακ, προκειμένου να γεμίζει περισσότερο το οπτικό βλέμμα, αλλά και για διαθέτει μεγαλύτερο πορτ μπαγκάζ.

Μια τέτοια νέα «κούρσα» πολυτελείας που πωλείται σε πολύ προσιτή τιμή, είναι το νέο Audi A3 Sport Sedan. Μοιράζεται αρκετά κοινά στοιχεία με το αδελφό Sportback, όμως από τη μέση και πίσω είναι ένα τελείως διαφορετικό αμάξι. Παρότι σεντάν, διαθέτει σπορτίφ σχεδιασμό με πίσω άκρο που παραπέμπει σε κουπέ, χάρη στην έντονη κλίση του πίσω παρμπρίζ και το υπερυψωμένο τελείωμα του καπό, όπου σχηματίζεται μια αεροτομή. Το μήκος του Α3 Sport Sedan με το σφηνοειδές προφίλ και το χαμηλό αεροδυναμικό συντελεστή (Cd: 0,27) φτάνει τα 4.495 χλστ. και είναι πιο μακρύ κατά 152 χιλιοστά από το A3 Sportback και 11 χλστ. από το Q3.

Στο εσωτερικό η εικόνα είναι πανομοιότυπη όσον αφορά το μοντέρνο σχεδιασμό με τις αιχμηρές γραμμές στο ταμπλό και την υψηλή ποιότητα κατασκευής. Τα πολύ μαλακά και ευχάριστα στην υφή υλικά, η γεροδεμένη συναρμογή και το προσεγμένο φινίρισμα στη λεπτομέρεια ενισχύουν την πολυτελή «ατμόσφαιρα» στην καμπίνα του A3 Sport Sedan. Παράλληλα είναι πλήρως εξοπλισμένο, ενώ δεν λείπουν και οι απαραίτητες οθόνες, όπως είναι το Audi virtual cockpit των 10,25 ιντσών και το infotainment των 10,1 ιντσών. Από πλευράς χώρων, τέσσερα άτομα με ύψος άνω του μέσου όρου θα μετακινηθούν άνετα, με τους πίσω να έχουν στη διάθεσή τους αρκετό αέρα για τα πόδια. Το πορτ μπαγκάζ έχει χωρητικότητα 425 λίτρα και είναι μεγαλύτερο κατά 45 λίτρα από του A3 Sportback (380 λτ.).

Στην τιμή των 24.980 ευρώ, διατίθεται η έκδοση 30 TFSI με όλο το σύγχρονο πακέτο εξοπλισμού. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 6 αερόσακους, τα συστήματα αυτόνομης πέδησης και υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας, όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες, κλιματισμό, τις ψηφιακές οθόνες που αναφέραμε παραπάνω, ζάντες αλουμινίου κ.λπ. Την κίνησή του αναλαμβάνει ο 1.000άρης TSI με την ισχύ των 110 ίππων και 200 Nm ροπής, ο οποίος είναι επαρκής για το αμάξωμα των 1.300 κιλών.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κυβισμός (κ.εκ.) 999
Ισχύς (PS/σ.α.λ.) 110/5.500
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 200/2.000-3.000
0-100 χλμ./ώρα (δλ.) 10,6
Τελική (χλμ./ώρα) 210
Κατ/λωση (λτ./100 χλμ.)* 5,3
CO2 (γρ./χλμ.) 122
*Εργοστασιακή

Get it on Google Play Download on the App Store