Νέο αυτοκίνητο με 18.850€ καίει 7,5€/100 χλμ.

«Πόσο κάνει;» είναι η πρώτη ερώτηση που γίνεται από κάποιον που θέλει να μάθει πληροφορίες για ένα αυτοκίνητο. Κατόπιν, ακολουθεί το δεύτερο καίριο ερώτημα «πόσο καίει;». Άλλωστε το κόστος αγοράς και κατανάλωσης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, γιατί αμφότερα έχουν αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό.

Εξετάζοντας την πληθώρα των καινούργιων μοντέλων που διατίθενται στην Ελλάδα, εστιάσαμε σε ένα που συνδυάζει πολύ λογική και βατή τιμή, με πάρα πολύ μεγάλη οικονομία σε καύσιμο. Πρόκειται για το νέο Citroen C3 1.5 BlueHDi, το οποίο ξεκινά από τις 18.850 ευρώ και είναι από τα φθηνότερα καινούργια ντίζελ στην Ελλάδα.

Το μοτέρ των 1.5 λτ. ταιριάζει ιδανικά στο C3, αφού συνδυάζει σβέλτες επιδόσεις με πολύ χαμηλές απαιτήσεις σε πετρέλαιο. Πιο αναλυτικά, το 4κύλινδρο, 8βάλβιδο μηχανικό αυτό σύνολο αποδίδει 99 ίππους και πλούσια ροπή 250 Nm από τις 1.750 σ.α.λ., εξασφαλίζοντας επιτάχυνση στο 0-100 χλμ./ώρα σε 10,2 δλ. και μέγιστη ταχύτητα 188 χλμ./ώρα. Η πραγματική μέση κατανάλωση βρίσκεται στα μόλις 5,0 λτ./100 χλμ., δηλαδή μόλις 7,5 ευρώ/100 χλμ. (με τιμή ντίζελ 1,5 ευρώ/λτ.). Επίσης, με εκπομπές CO2 111 γρ./χλμ. απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας και κυκλοφορεί ελεύθερα στο δακτύλιο.

Εκτός από τη μεγάλη οικονομία, το μικρό Citroen ξεχωρίζει και για τις ανέσεις που παρέχει. Οι αναρτήσεις διαχειρίζονται ιδανικά τις διάφορες ανωμαλίες του οδοστρώματος, χωρίς να αφήνουν το αυτοκίνητο «πλέει» και να δείχνει «χαλαρό» σε πιο γρήγορους ρυθμούς. Σίγουρα δεν είναι το αυτοκίνητο για τους πιο… θερμόαιμους οδηγούς, όμως είναι σταθερό και ασφαλές, σε όποια διαδρομή και να βρεθεί.

Ο σικ σχεδιασμός αποτελεί ένα ακόμα θελκτικό στοιχείο του C3, τόσο εξωτερικά, όσο και στο εσωτερικό του. Η καμπίνα απαρτίζεται από σκληρά πλαστικά καλής ποιότητας, με αντίστοιχου επιπέδου συναρμογή και φινίρισμα. Οδηγός και επιβάτες θα εκτιμήσουν δεόντως τα πάρα πολύ αναπαυτικά και πλατιά καθίσματα. Επίσης, την άνεση ενισχύει το ευρύχωρο «σαλόνι», όπου το σχεδόν επίπεδο πίσω κάθισμα με το πολύ πλάτος διευκολύνει τη φιλοξενία ενός τρίτου ατόμου. Αρκετό για τα δεδομένα της κατηγορίας και πλήρως εκμεταλλεύσιμο είναι το πορτ μπαγκάζ των 300 λίτρων.

Στο βασικό του εξοπλισμό του C3 1.5 BlueHDi Flair των 18.850 ευρώ ανήκουν τα εξής: 6 αερόσακοι, προειδοποίηση ακούσιας αλλαγής λωρίδας, αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, ηλεκτρικοί καθρέπτες, air condition, μονόχρωμη οθόνη αφής 5 ιντσών και προβολείς LED. Η δεύτερη έκδοση Feel με 650 ευρώ παραπάνω (19.200 ευρώ) ενσωματώνει ακόμα αυτόματο κλιματισμό, αυτόματη λειτουργία προβολέων και υαλοκαθαριστήρων, προβολείς ομίχλης και έγχρωμη οθόνη αφής 7 ιντσών. Ωστόσο, βασική έλλειψη αποτελεί το σύστημα αυτόνομης πέδησης (προαιρετικό), δεδομένου ότι πλέον είναι στάνταρ σε αυτοκίνητα με χαμηλότερη τιμή.

Get it on Google Play Download on the App Store